Saturday, March 03, 2012

apple pie - resepi

Salam readers..

disebabkan isnin takde kelas makanya marilah kita berjimba2 dengan menghapdate belog.
hik hik.

baiklah anda anda semua..
harini kitew nak ajar buat pie apple ye.
hikhik. -tersipu malu-
actually dah sebulan kot buat benda ni..
tapi baru arini ada masa sket nak update kat blog :D

ok.
step pertama utk membuat pie apple ini ialah..
buka buku resepi.
ye lah kalau tak bukak buku resepi camne nak tahu resepi dia kan..
tapi kalau tetiba resepi muncul dalam mimpi itu saya tidak pasti.


bila dah tengok buku resepi..
catit segala benda yang diperlukan, check wallet tengok cukup duit tak kemudian terus ke anggerik untuk beli barang-barang tersebut.
ye anggerik. warga seksyen 19 haruslah beli barang di anggerik.
itu lah trademark kita.
beli barang runcit di anggerik. beli buku di mrkb. beli ubat di farmasi anis.
dah apa aku merepek ni.

alrite kanak-kanak semua.jom start!
ok ini cara-cara nak buat inti dia :D

step pertama sekali memula kita potong epal hijau bentuk kotak2 kecik.
kemudian masukkan kismis, gula perang, dan gula halus.
disebabkan aku tak suka rasa kulit kayu manis..so aku tak letak la.
no problem punya.. oh lemon plak tak letak sebab lupa beli -hihihi-
alrite step number 3 ialah masakkan ia atas api sampai lembut2 then masukkan sedikit tepung jagung
untuk resepi yang lebih mengikut tatabahse melayu sila rujuk gambarajah di atas

step 1

step 2

step 3

step 4

setel inti dia skang jom buat pastri dia

step pertama masukkan marjerin dan gula. then pukul.
bila dah gegebu, masukkan telur dan tepung. gaulkan hingga rata. amboii macam chef kat tv plak. hikhik

step 1

step 2

step 3

alrite bila dah lepas setengah jam..canaikan then tepek-tepekkan ianya di dalam pie punya mangkuk..
pastu letak la inti dalam tu then tutup kan dengan teknik kuang-mengkuang aww aww then bakar dlm oven.
pastri pecah-pecah.. alaa afdhal la tu. hahahaha!

step 1 balik

step 2

step 3

step 4

makanya..
hasilnya..
tadaaaaaa!

hasil dari sudut memanjang

hasil dari sudut menegak

kemudian bila dah siap sila lah makan dan beriak di blog sendiri
gila gagah sambil buat sambil snap gambar. haha!

alrite sampai di sini saja entry kalini
nak pergi mentelaah runningman.
daaaaa!

6 comments:

Ieyra Kamaruddin said...

mek! pasal ape ade gmbar kaki kt pastri tu.. tempek pakai kaki ke ape??hahaha.

p/s: jeles weh dak intan da pandai masak..

intan said...

@gee:
kaki tu kaki tok sifu..dia monitor dari tepi. hahaha
kikiki jangan jelly ^_^

Zoe WeiHui said...

Intang: nampak Sedap sangat lar... =p

intan said...

@weihui:
hee haritu dalam kelas u tak dapat rasa meh..?i bawak dalam kelas last time :p

Zoe WeiHui said...

Oh ya.... Itu.... okok... i remember it now.. =p Nice nice... next time, i should try to bake one too.. =)

intan said...

@weihui:
yeah u should. very easy one..all the best! haha :p