Friday, March 30, 2012

mek na belanja pizza

Salam readers..

ke bizian akibat final exam yang makin hampir menyebabkan belog ini makin kurang hapdate.
kekonon macam bizi sangat la kan sampai tak sempat update blog, bila update pun title entry memang straight to the point.
nan hado la nyahh semua

pada hari semalam iaitu hari khamis..
singgah mid valley jap dengan mek na utk lunch and beli barang sket sebelum balik shah alam.
yeahh setelah beberapa purnama tak balik shah alam akhirnya daku pulang bertemu bonda dan ayahanda tercinta yabedabeduuu

so mek na ajak lunch..tetiba idea muncul nak makan kat pizza hut.
bila dah duduk sekali mek na kata 'ha order je la apa2..org belanja.adiah besday'
ishh mek na ni kannnnn.
hikhikhik

tempura udang. ahh ahh

daknyeww


mek na orang pertama wish and bagi besday present
besday esok, tp dah sambut dgn mekna semalam. kekekeke
isshhh sayang nyeww kiteww kat dieww
*pepeluk kekuat*

kekonon cam grand gitu

meriah tak nyah gambar di atas?
hihihi

mek na sebelum makan

mek na selepas makan. haha!

settle! 

tq mek na!!!
:D

Saturday, March 03, 2012

apple pie - resepi

Salam readers..

disebabkan isnin takde kelas makanya marilah kita berjimba2 dengan menghapdate belog.
hik hik.

baiklah anda anda semua..
harini kitew nak ajar buat pie apple ye.
hikhik. -tersipu malu-
actually dah sebulan kot buat benda ni..
tapi baru arini ada masa sket nak update kat blog :D

ok.
step pertama utk membuat pie apple ini ialah..
buka buku resepi.
ye lah kalau tak bukak buku resepi camne nak tahu resepi dia kan..
tapi kalau tetiba resepi muncul dalam mimpi itu saya tidak pasti.


bila dah tengok buku resepi..
catit segala benda yang diperlukan, check wallet tengok cukup duit tak kemudian terus ke anggerik untuk beli barang-barang tersebut.
ye anggerik. warga seksyen 19 haruslah beli barang di anggerik.
itu lah trademark kita.
beli barang runcit di anggerik. beli buku di mrkb. beli ubat di farmasi anis.
dah apa aku merepek ni.

alrite kanak-kanak semua.jom start!
ok ini cara-cara nak buat inti dia :D

step pertama sekali memula kita potong epal hijau bentuk kotak2 kecik.
kemudian masukkan kismis, gula perang, dan gula halus.
disebabkan aku tak suka rasa kulit kayu manis..so aku tak letak la.
no problem punya.. oh lemon plak tak letak sebab lupa beli -hihihi-
alrite step number 3 ialah masakkan ia atas api sampai lembut2 then masukkan sedikit tepung jagung
untuk resepi yang lebih mengikut tatabahse melayu sila rujuk gambarajah di atas

step 1

step 2

step 3

step 4

setel inti dia skang jom buat pastri dia

step pertama masukkan marjerin dan gula. then pukul.
bila dah gegebu, masukkan telur dan tepung. gaulkan hingga rata. amboii macam chef kat tv plak. hikhik

step 1

step 2

step 3

alrite bila dah lepas setengah jam..canaikan then tepek-tepekkan ianya di dalam pie punya mangkuk..
pastu letak la inti dalam tu then tutup kan dengan teknik kuang-mengkuang aww aww then bakar dlm oven.
pastri pecah-pecah.. alaa afdhal la tu. hahahaha!

step 1 balik

step 2

step 3

step 4

makanya..
hasilnya..
tadaaaaaa!

hasil dari sudut memanjang

hasil dari sudut menegak

kemudian bila dah siap sila lah makan dan beriak di blog sendiri
gila gagah sambil buat sambil snap gambar. haha!

alrite sampai di sini saja entry kalini
nak pergi mentelaah runningman.
daaaaa!