Saturday, December 03, 2011

masjid kristal dan muzium negeri, kuala terengganu

Salam readers!

baiklah..
mari kita sambung semula kisah pengembaraan kita di kuala terengganu!

orait semua..
pada cuti maal hijrah yang agak panjang pada minggu lepas..
kami berempat (aku, jooling, yipsong dan jeff) pergi la berjalan-jalan mencari tempat yang menarik utk dilawati di sekitar kuala terengganu yang berbahagia ini.

korang..mari sini aku cerita sket kat korang tentang kuala terengganu ni.
harga makanan kat sini semua nya humang aihhhh
mahal kemanenen!
bangkrap aku duduk sini wei..
sampai mak aku perli haritu time mintak duit lebih.
dia cakap 'ha ibu dah masukkan duit.jimat sket belanja.jangan asik makan emas je'
uih uih bonda.kemain kasar lagi gurauan tersebut.haha
well, anakanda bonda ni bukannya makan emas kat sini..
tapi makanan kat sini semuanya setanding harga pasaran petrol antarabangsa
apa la yang boleh anakanda lakukan lagi? heh *flipshijab*

so, sebelum memulakan proses menjalangkan diri penjalan-jalanan ini..
kami singgah makan di gerai nasi kerabu fauzi.
malas nak cerita lokasi dia kat mana.korang google la sendiri
tapi apa yang penting..nasi kerabu dia memang pergh cantik menarik tertarik kau memang debomb.
nasi lembut,kerabu sedap.ditambah pula dengan keenakan serta kemanisan ayam madu nya..and harga 1 pinggan nasi kerabu ayam ni hanya rm3!
oh akhirnya kami bertemu juga dengan gerai makanan yang menjual harga makanan yang mengikut harga pasaran malaysia.
terharu nyah jumpa nasi harga rm3 ni tau!

sedap sedap sedap

intan dan jeff.tengok muka dah tau gembira dapat makanan.

yipsong dan jooling

sesudah makan,kami terus pergi ke masjid kristal..
nasib baik lah waktu kami melawat ni hari tak hujan..
boleh lah bergambar-gambar dengan masjid yang cantik ini.

oh btw kami tak masuk pun taman tamadun islam yang ada banyak2 replika masjid dari serata dunia itu..
bayaran rm15.sangat mahal kot!


oh ye..
masjid kristal ini sangat cantik..
cantik di luar, lebih cantik di dalamnya..
penuh dengan ukiran..dan apa yang membuatkan aku lebih kagum ialah dengan susunan-susunan telekung nya..
telekung yang digantung untuk kegunaan muslimah cantik-cantik dan bersih semuanya..
macam ni lah baru betul..ni tak..
kebanyakan masjid atau surau yang aku pernah pergi hanya mengambil remeh perkara ini..
langsung tak mencerminkan ciri-ciri keislaman betei.




cantik

seterusnya..
kami pergi ke muzium negeri terengganu pula..
lokasinya berhadapan je dengan masjid kristal ni..

memula ingat muzium negeri terengganu ni biasa-biasa je la macam negeri lain punya..
bila dah nampak je bangunan tu..
hamagadd besarnya bangunan muzium ni!
serius besar wei..haha

tapi isi kandungan dalam muzium ni sama je macam muzium2 yang lain..
tentang sejarah2 terengganu lah ofkos.
takkan tentang sejarah penubuhan kumpulan superjunior plak.
eh apa aku melalut ni.






dah penat jalan-jalan..
jom pergi makan lagi.
dah kebetulan muzium ni terletak di kampung losong..
makanya apa ye kemkawan semua?
ye...tepat! keropok lekor losong! *tepuk tangan*

ohmai aku sangat suka dengan keropok lekor losong rebus tau..
last dulu aku makan masa zaman matrik dulu..
dan akhirnya kita bertemu kembali! *peluk2 keropok lekor*
yang bestnya tu kan..yipsong dan jooling tanya aku berapa ringgit aku beli keropok lekor tu..
aku kata murah lah juga compare kL punya harga..
aku beli 25 batang = rm5
then mereka kata la 'oh..so satu batang ialah 20sen..'
aku pun macam..eh?wtf aku ingat 25batang = rm5 tu murah padahal sama je la harga dengan keropok lekor kL!
hahaha
gila.matematik gila.


lepas ni nak mintak royalti dengan encik pak su ini


actually lepas tu kami ada singgah kedai jual kuih-muih yang super banyak pula..
tapi takut korang cakap 'eh ni blog intan ke blog jalan-jalan cari makan ni?'
maka baiklah aku continue cerita tu dalam next post.
haha.

ok till next post. daaaaa!

p/s: terengganu why you no holiday on sundayyyyy!my oppas is coming to pJ this weekend huaaaaaaaa! T_T

2 comments:

say to easy=) said...

wah bestnye!dah lama x g terengganu:(

AnGeLFiRe said...

belom berpeluang pegi masjid kristal.. http://angelfireshops.blogspot.com/