Sunday, September 25, 2011

raya tiga empat dan seterusnya

salam readers..

raya belum abis lagi kan..?
so tak salah lah aku update lagi citer pasal raya yang sudah lama terperuk ini..

pada hari raya yang ke..err..empat atau lima...kot..
aku telah pergi mengunjungi ke rumah besfren-besfren aku..
walaupun muka aku sering bertandang dan buat macam rumah sendiri di rumah-rumah mereka pada hari-bukan-raya..
kedatangan aku disambut dengan tangan terbuka dan makanan yang sedap-sedap belaka..

hi hi hi.i like.

first sekali pergi rumah ahtin..
pastu pergi rumah nabila atau lebih dikenali sebagai ahnek (Link blog)..
and last sekali pergi rumah husna atau nama yang baru beberapa saat ini diberikan kepada beliau..ahna (amma husna)..
ahcak tak ikut sebab dia ada family gathering..

selepas dah bergather-gather kami berempat..
berangkat lah kami ke putrajaya..
mahu melawat besfren aku yang tercinta terutama, sang asrul..
sebab beliau katanya sangat bersedih kerana raya pertama, ketiga,keempat sehingga lah raya ke 30  menyambut raya di tempat kerja.
sebagai besfren yang sejati, aku pun mengajak lah kawan2 lain ini mengadakan lawatan raya ke tempat kerja beliau utk mengubat hatinya yang duka lara.
ha aku dah datang..suka dak suka dak?

gambar saja nak riak.
sang asrul ni bekerja di chicken rice shop alamanda, putrajaya..
dengan sangat confident aku pergi ke alamanda mengikut map yang along aku ajar pada malam sebelum tu.
he he he -kagum dengan diri sendiri-


sang asrul
 ingat dapat lah borak-borak dgn dia sebab kitorang datang dah lepas waktu lunch time..
tapi terkujat tengok manusia di kedai ini melimpah ruah ke ladang gandum..
dengan perut yang super-kenyang kami pon masuk lah ke dalam kedai itu memandangkan tu saja caranya untuk kami jumpa sang asrul yang sedang sibuk bekerja.

intan dan ahna

ahnek dan ahtin

aku dan ahtin sebenarnya dah makan super-banyak kat rumah ahnek dan ahna..
tapi secara magiknya bila datang sini..aku dan ahtin boleh makan lagi satu round.
hebat.
wah ha ha -gelak puas-



ok settle citer beraya di alamanda..
skang bercerita pasal open house pula..

pada raya ke 9 ahtin and family buat open house..
makanya berangkat lah aku, ahcak dan mona ke rumah ahtin..

omo sangat excited tengok mona dah transform jadi mak buyung.
lagi excited nak tengok baby dia yang akan keluar pada bulan 10 ini.

hi hi hi

dari kiri : aku, ahcak, mona, ahtin

makanya tamat lah pengembaraan untuk hari raya tahun ini..

till next post. daaa!

Wednesday, September 21, 2011

gila pink

salam readers..

pagi tadi masa aku tengah bosan-bosan tunggu train nak balik ke shah alam..
aku pon tweet lah pasal barang-barang aku yang kebanyakannya warna pink..
sekali classmate aku, Dorris (Link) reply tweet aku..
tweet punya tweet..reply punya reply..
sampai lah kami kata sepakat untuk buat 1 post citer pasal kegilaan kami terhadap benda yang berwarna pink.

boleh kita mulakan sekarang?

1. Baju raya


2. Beg galas


3. Barang-barang yang wajib ada di dalam beg galas tersebut:

camera
handphone
payung, pencil case, external hard disk case, make-up case, wallet, perfume
4. accessory kewanitaan:

ribbon2 tudung, pin2 tudung & nail colour
jam tangan

5. Kasut & selipar :

selipar japang 8 ringgit

beg kasut
sport shoe
sebagai kesimpulannya semua benda pon nak kaler pink..!

tapi....
ianya tidak berhenti di situ..
hue hue hue..

kucing kesayangan aku yang bernama 'bunga' atau lebih dikenali dengan 'mama unge' turut juga menerima tempiasnya dengan dipaksa memakai rantai berwarna pink.
hik hik hik.

puas hati aku.
heh.

mama unge yang pemalas dan gemuk. seperti tuan dia

puas aku suruh dia posing.tapi dia tetap nak tido gak.
last-last dia pusing tanda tidak mahu diganggu.




so sampai di sini sahaja..
daaa!

Sunday, September 18, 2011

hari malaysia live dari dataran merdeka

salam readers..
selamat hari malaysia diucapkan kepada semua rakyat malaysia..

maafkan saya kerana menjadi rakyat yang slowpoke untuk mengupdate upacara yang disambut pada hari malaysia..
seperti yang diketahui oleh rakyat bikmama jelata..
hari malaysia disambut sempena memperingati upacara gabungan antara tanah melayu dgn sabah, sarawak, & singapura.
gila mantap intan punya sejarah kan.heh.

sebenarnya cerita nya begini..
di petang yang berbahagia..dengan tidak semena-mena intan pun berfikir..
kalau pergi tengok adik joget2 masa kat hari malaysia ni best ni..
lantas sebagai seorang kakak yang baik lagi mulia..aku pon mentext along..
'along esok jom p dataran tengok adik'
ringkas dan padat.
along reply : 'along ok je.alright esok jumpa kat pasar seni pkol 7.30am

dan keesokan paginya bila dah siap2..dalam pkol 7.15 aku turun p beli air nescafe kat vending machine di bawah blok..
sambil memasukkan duit syiling ke dalam machine aku call along..
'hello along..' dan dengan selambanya along mengatakan beliau sedang tidur dan taknak temankan aku pi dataran sebab dah lambat.
heh nasib baik jauh..kalau dekat memang aku dah fire rambut dia sampai jadi abu.heh lagi.

tidak mahu lagi mengenang nasib..aku terus ambik bas hingga ke pasar seni..
sungguh aman damai suasana hening pagi pada hari cuti di kuala lumpur..ahh..

kemudian bila dah sampai pasar seni sumpah aku taktahu camne nak pi dataran..
tapi berpegang kata hikmah ibu aku 'dataran tu belakang CM je'
dan akhirnya sampai juga aku di dataran.memang sekangkang kera je dataran merdeka dengan pasar seni tu rupanya.haha.


aku sampai-sampai je terus nyanyi lagu negaraku & persembahan dah start..
and by the time aku tengok je tv besar yang kat dataran tu terus terpampang muka adik aku tengah joget-joget.
haha!


lepas habis tengok persembahan tu aku terus bergerak secara bebas mencari tempat yang boleh aku bertenggek di atas nya..
al-maklumlah dengan ketinggian yang tak seberapa ni..
aku tak boleh nampak apa yang berlaku kat hadapan..
asik nampak kepala je.haha.

bila dah dapat port baik baru lah best tengok abam-abam tentera gagah buat persembahan..
hik hik hik *ketawa malu bersendirian*






bila dah settle semua..aku pon contact lah adik aku..
and kami pon merayau2 lah di dataran tersebut dan bergambar-gambar dgn orang2 di sana.
misi utama : ambik gambar dgn abam celoreng.aww aww

kakak dan adik





misi tercapai

selain daripada tu..
dapat lah aku tengok pm & bik mama secara berhadapan kat sini..
oh camni rupa mereka in real.. oh... *kagum dengan rambut*



dan...
last but not least..
aku jumpa mereka..semua..sedang...
ntah lah taktau lah apa fungsi mereka di sana..
hamagad.. *tangan ke dada mata ke atas*



wah ha ha ha ha ha ha

p/s : raya tak abis lagi kan?still boleh tulis entry pasal raya kan?

Sunday, September 04, 2011

raya ke satu dan raya ke dua.


salam readers..

yeszaa..gambar super gediks pada permulaan entry dengan harapan bilangan viewers melambung-lambung tinggi pada entry kali ini.
heh. *pandang sinis*

tahun ini kami sekeluarga tidak lah pulang ke kampung seperti kebiasaannya..
kami beraya kat shah alam & klang sahaja pada raya pertama sehingga ke empat..
raya ke lima baru lah pulang ke kampung (rembau) dan ke masjid tanah, melaka..
tu pun sebab pergi melawat rumah pokcik & maklang - adik2 ayah..

lepas solat raya di masjid al-huda seksyen 19 yang hanya terletak di belakang rumah..
kami sekeluarga pon bermaaf-maafan di hari mulia..
dan seterusnya bergegas ke meru, klang..rumah nenek belah ibu..

rasanya macam tak lengkap plak blog ini tanpa makanan.
cecewah..
nenek memang number 1 dalam masak memasak..
nenek & sanak saudara ibu berasal dari johor..
so pagi raya memang ni lah makanannya..laksa johor..?
no no no..menurut nenek aku itu bukan makanan tradisi orang johor.
dia pon taktau camne nak masak laksa johor tu.
ish panjang betul intan melalut citer kalau pasal makanan ni.


heh jumpa ketupat palas memang umpama beruk dapat bunga (huh?)
makan sampai rasa macam perut nak pecah..
mana kan tidak..menu yang ditunggu setiap tahun..
oh mai feveret!

lepas dah makan tu takkan duduk2 saja je kan..
so main lah snap-snap gambar sementara nak tunggu perut hadam sepenuhnya sebab lepas ni nak pergi beraya rumah wan (nenek belah ayah) plak..


ayah dan ibu.kalau nak jadi menantu sila ingat muka ini dengan serius.
along.kalau nak buat jadi abang ipar pun sila lah ingat muka ini dengan serius juga.
adik.ni kalau nak buat jadi adik ipar xyah ingat muka ni pon takpe.bukan ada pekdah pun..

destinasi seterusnya..
ke rumah wan yang terletak di sungai udang, klang..
yesza..raya pertama jalan beraya di klang sahaja..

sampai rumah wan ada makanan feveret juga..
oh lemang..sudah lama tidak ku jumpa dirimu itu..
izinkan daku memakan mu dengan rakus dan bernafsu.
dihidang pula dengan rendang kerbau yang datang khas dari rembau, negeri sembilan..
humphh makanan raya yang perfecto!
waris2 keturunan negeri sembilan kalo tak makan daging kobao jangan ngaku la ekau keturunan nogori.heh.

lemang dan rendang kerbau - gabungan yang sexy
gambar yang tiada motif bersama cik Yana
setiap tahun bila bersalam-salaman mintak ampun dengan wan mesti wan akan pesan..
"intan belajar rajin-rajin..jangan malas-malas.."
ucapan yang diberikan utk aku tahun ni sama gak..tapi ada tambahan special sket..
'intan belajar rajin-rajin..tahun depan dah boleh kerja..ha cari pakwe tu betul-betul.."
oh mai wan dah bagi green light.
baik lah wan saya akan cari pakwe betul-betul bukan salah-salah.
hik hik hik hik *gelak gatal*

raya ke dua :

ada buat open house secara kecil-kecilan untuk family di rumah kami..
memandangkan ibu aku mempunyai begitu banyak menu utk disajikan pada tetamu masa open house tu..
aku dan ibu bahagi2 kan tugas memasak..
ibu masak nasi beriyani dan kuah durian..
aku plak masak macaroni bakar
eh sket plak menu nya.haritu masa masak macam banyak sangat.
hahaha.


lepas dah makan borak2 & gosip2 jap dengan couzy-couzy (sarah, ati (Link) & cik Yana (Link) ) yang memang banyak citer terkumpul itu..

punya lah bersungguh aku memilih kasut raya yang tinggi tetapi masih tidak dapat menandingi ketinggian mereka.humph.

lepas sedara mara belah ayah dah pulang..
tiba lah kawan-kawan classmate mahsa & hamizah pulak..
janji dengan diorang nak buatkan rendang..
tapi sebab terlalu bz bergosip dengan sepupu sampai tak sempat nak masakkan rendang utk mereka..
sory guys :p

apa-apa pon diorang memang cool & rock..
gegak gempita rumah tu dengan cerita-cerita diorang..
and dapat satu cara makan yang baru dari sze kwang..
makan lemang cicah dengan kuah durian...
oh mai..

dari kiri : sze kwang, geetha, intan, mizah & sangkar

dari kiri : sangkar, geetha, lesley, intan, mizah..oh sebelah mizah ada ibu.

ok makanya tamat lah cerita raya pertama dan kedua di bandaran.
till next post.

daaa!


p/s: jemput lah datang rumah raya ni ^_^