Monday, February 14, 2011

island, pulau pinang.

salam readers..

hari sabtu yang lepas..
aku telah pergi beronggengronggeng beronda-ronda 'island' pulau pinang..
perjalanan di mulakan dengan menaiki bas rapidpenang dari kepala batas ke penang central..
kemudian, aku menaiki jeti pula ke pulau..
bayaran rapidpenang (bas 601) dari bertam ke penang central ialah rm2.70..
dan naik feri pula rm1.20 (duit syiling sahaja)

penang central.

sampai je kat pulau..
terus tanya kat uncle2 driver rapidpenang yang ramahtamah lagi mesra, bas nombor berapa nak pergi ke komtar..
rupa2nya..nak pergi ke komtar dari jeti,boleh naik je mana2 bas..
semua bas akan stop by kat komtar..harga rm1.40 saja..
kemudian bila dah smpai komtar..
tunggu blogger terkemuka cik yana (Link) dan rakannya, ayu..
diorang berdua la yang bawak aku bersiar2 di pulau sepanjang seharian ini..

tiket rapidpenang.

sebelum memulakan perondaan di pulau pinang..
apa yang perlu intan buat ye rakan rakan semua?
ye..tepat jawapan kalian semua..
intan memang tak boleh dipisahkan dengan makanan.
maka cari lah kami bertiga tempat makanan..
oleh sebab kami masih lagi dalam mood chinese new year..
kami memilih utk makan pizza hut.. (huh? =.=" )
bhahaha!

cik ayu & cik yana


okie sudah puas makan kanak2 semua..?
sudah,cikgu!
bagus..
sekarang mari kita lancarkan sistem pencernaan kita dengan berjalan2 sambil wash eyes di prangin mall & di 1st avenue..

bersama cik yana.

cik ayu kata muka kami persis mutiara kembar. benarkah?

dah puas bergambar berposing bergelak ketawa bersuka ria dan pelbagai ber lagi..
kami meneruskan perjalanan ke padang kota..
dengan menaiki bas free dari komtar ke padang kota..
kami bercanda di tepian pantai..
kita bersama bermadu asmaaaraa..
cinta setia...
aww aww ni apa plak nyanyi lagu sharipah aini plak ni kan..

ye..saya seorang pelancong.

padang kota.

kat sini kami pekena ais kacang di tepi laut sambil menonton dil to pagal hai..
pastu lepak2 tepi laut..
ambik feeling emotional seketika..
kemudian terus ke fort corwallis..
bayaran yang dikenakan rm2..
thus, stiap sabtu & ahad pukul 6pm-7pm ada persembahan kat dalam tu..
persembahan apa?aku pon xtahu..sebab aku tak p tengok pon..
hehehe


pelancong harus lah bergambar dalam posisi menegak, berhemah dan tawaduk!



lepas selesai semuanya..
kami pon kembali ke jeti..
cik yana & cik ayu mengambil bas utk kembali ke usm..
manakala aku ke feri semula utk balik ke penang central & seterusnya menaiki bas ke bertam,kepala batas..
oh yeah..feri bayar rm1.20 tu sekali je masa datang..
masa balik x payah bayar dah..

pemandangan yang begitu menarik,bukan?

sebagai kesimpulannya..
kalau nak melancong di pulau pinang..
naik lah bas..
bas memang sentiasa ada..pemandu nya pula semuanya mesra2..
jalan sorang2 je pon no hal lah! ;)

p/s : weekend ni nak pergi lagi..nak pergi cari sourvenir kat pasar chowrasta..

9 comments:

applemasam said...

best nyeeee...:))

Ullyana zaidy said...

haha!!!
pizza la...kitoang teringin nk mkn..huhu...
haha..ayu pon ckp muke kite lbh krg...yeeekee???hihikkk...

mmg cm pelancong je intan..huhu...

best2....nk p bukit bnderaa!!!!HUHU..
chourala la..hahaha!!!

intan said...

applemasam :
yessa..best.. ^_^

intan said...
This comment has been removed by the author.
intan said...

cik yana:
bhahahaha
ingatkan p penang kamu semua nak bawak saya p makan nasi kandaq..
last2 makan pizza hut..
bhahahaha

jom p bkt bndera!
hihihihi

ala chawrala ke chourala ke sama je sebutan dia..
kihkihkihkih

Izzati said...

okay. na komen nih. huhu
saya sentap!! hahahaha~ :D

woiii~ p penang mkn nasi kandaq laaa.
pizza kat mana2 pun byk. haiyooo~ haha

intan said...

ati :
bhahahaha..jangan la sentap2 nyah!
kihkihkihkih

ala aku kat kpala bataih ni dah slalu dah makan nasi kandaq..
xpa la makan pizza pon..
pizza chinese new year special tau..!
kihkihkihkih

Ullyana zaidy said...

hahahha!!!nk pekena nasi kandaq kat line clear..cheq xtao mana tmpt tuh....
nasi kandaq setiap ari duk pekena kat usm ni,,jemu da..wakaka!!!!

intan...bkt bndera tak bkk lg kn??mmbe kate die da p..tp xdak bkk pon lg....

ati: hahah!!!! tuh sbb teringin sgt..sbb stiap ari duk mkn nasi ja... hahahhaa!!!!!!

intan said...

cik Yana:
hahahaha
xpaaaaa!saya dah p makan nasi kandaq kat kassim mustaffa..
baik punyaaa~!
bhahahahaha

yeap..bkt bndera tak bukak lagi..
nasib baik kita tak pi haritu..
heeee :p