Monday, October 25, 2010

kisah pelajar physiotherapy - medical camp

salam readers..

perhatian: entry ni akan penuh dgn gambar ye ;p

medical camp ialah kem perubatan..
maksudnya..dlm kem ni ada pelbagai facility utk tujuan perubatan..
kira nya medical camp ni adalah tmpt orang ramai,orang awam,orang orangan dan penduduk setempat mndapatkan medical check secara percuma..

so..sebagai seorang student yang berkaitan dgn dunia perubatan..
(ayat skema abis)
aku & sebahagian kwn2 course kami pergi la jadi ahli sukarelawan..
omputeh cakap..jadi volunteer la kan..

so medical camp ni di anjurkan oleh ahli dun taman medan, ahli majlis mbpj 14 & 17 & persatuan sai baba, taman yarl..
tarikh : 24th oct 2010
tempat : dewan serbaguna mbpJ petaling utama,petaling..

dah cukup xnak citer banyak..
tngok je arh gmbr2 nya :D

ni la dewannya..

pagi2 datang beratur tulis nama dulu..pastu gi ambk mknan..sementara nak tunggu daftar nama..kami memanaskan camera dahulu..tiada upacara memanaskan bdan kerana nnt busuk pula nak mengadap patient.ini budak bsfren aku masa sekola menengah dulu.kita dulu duduk sebelah2 masa f4 & f5 kan pek kan..awww..chomelnya zaman kanak2.. ;)

lpas dah dftar & bfast..kami di agih2kan tugas..ni kwn2 kat tmpat ambik blood preasure..

tmpt check kencing manis..

tmpat check mata..

tmpat check gigi..

tmpat utk physiotherapy..

pemandangan utk keseluruhan dewan..

suma dah ada..tapi..intan di mana?intan di mana?


yessss...intan di situ..di sisi dokter hensem...aww..hihihihi..aku ditugaskan mnjadi dokter assistant..i lyke..

menjeling menjeling..awwww

barisan vip yang ada datang bagi sokongan ;D

lunch makan makan makan..

ni mak aku kalau tngok gmbr ni msti nangis terharu sambil berkata "sob sob..anakku..dikau telah membesar dengan baik..bersemangat membantu org yg memerlukan..emak terharu,nak.." hahaha!

so aktiviti ni tamat lepas lunch..
then kami sebagai volunteer yang bertanggungjawab lagi peramah x macam volunteer kolej yg lagi satu blagak gila babeng..
konon datang as student physio..
nak buat keja physio je..xnak buat keja susun2 meja semua..
tapi korang semua tahi la..belagak saja lebiyh..
show off batak datang naik bas la kononnya..tapi dah grad nnt suction pon x sure korang pandai ke tak..
apa yg korang blaja pada tahun 3..budak dip kolej kami dah blaja tahun 1 lagi..
and budak dgree kami even dah abis blaja suma tu sem 1 cis bedebah..
hahaha!knp la aku marah sangat dgn budak kolej yg lagi satu ni
sbb mmg aku benci kamu tahu..
org lain datang buat kerja sukarela secara ikhlas..kamu semua sibuk edar pamplet utk suruh org ramai masuk dftar ke kolej kamu yg lopek tu..
suruh buat keja lain xnak..
demand..kami datang as physio saja..
and budak nursing dia lagi cam sial..aku tanya baik2 elok2 ada measure temperature x kat sini..
sambil buat2 pandang kat camera nya yg lopek tu & x pandang pon muka aku bila mnjwb 'ntah la.tanya kat org blakang'
sial betul..baru camera lopek dah kerek..kami bwak dsLr pon x sebegitu..
uni kami mmg menyumpah2 pelajar dari kolej ini..

then lepas dah selesai lunch..kami pon mengambil peluang utk pergi test2 apa yg ada kat situ..
sambil menyelam minum air kan..
kami juga turut menolong susun2 and kemas2 dewan..
di samping itu mensnap gmbr dgn cerianya..

aku mmg mengamalkan konsep satu malaysia kamu tahu..

tngah bratur nak check mata..

daftar sebagai penderma organ..aku dftar sbgai penderma jantung ^_^

kad penderma organ.. ;)

okie bila dah abis..
kami diberi sijil wink wink ^_^


tadaaaa~

memang seronok bila ikhlas melakukan kerja kebajikan
nak lagi nak lagi! ^_^

p/s : senarai nama untuk praktikal pada bulan jan 2011 dah keluar..ke hospital alor setar intan pergi!woooohoooo~!!!

Sunday, October 24, 2010

selamat membayar hutang

salam readers..

hutang perlu dibayar kamu semua tahu dak..

aku dari kecik mmg dilatih olek makpak jangan berhutang dgn org..
kalo berhutang pon sila la cpat2 bayar..
mana tau nnt kalo korang baru je berhutang..
pastu 5 minit kemudian mati dihimpap pokok..
ha..sapa nak menjawab hutang korang tu ha ha ha?
aiyok..

mcm dulu aku beli nail polish tau..
plan nak pakai apabila kitaran menstrualasi pada hari yang ke 28..(ayat nak poyo je)
then aku pon soh la adik aku pakai kan..
tetiba adik aku ckp..
'eh angah..x takot mati ke?'
aku cam trkejut gila kan...eh apehal budak ni carik pasal dgn aku ke?
then dia pon ckp la..'ni masa tngah pakai kuitek ni kalo tetiba mati ni..nak mandi mayat x kalo x boleh bersihkan..dorang cabut kuku angah ni nnt tau la..'
pastu aku yg cam agak dah termakan dgn nasihat adik aku ni..
sambil ayat cover cun baik punya..
'eh xde la..ala angah pkai kjap je..nnt cuci la balik..' (sambil continue mengecat kuku kaki)
lepas dia blah je dari bilik..aku terus ambik pencuci dia terus cuci
takot shial!
hahahahahahaha

eh apa la pulak terpanjang pulak aku citer nya..
sbnarnya tujuan entry ni dtulis utk membalas hutang award yg aku dpt..
ouho..lihatla dunia..aku dpt award ^_^

thx kepada cik camarputeh & choco8vanilla sbb sudi bagi award kat blog ni..
x sangka ada org yg perasan tentang kehadiran blog ni
ayat poyo cam org dapat award yg grand giler je..hahaha
so ni la dia award nya..

dari camarputeh :

awwwww....mcm award kat sekola dulu je...kekeke

tp dulu kat sekola aku x dpt award pelajar harapan..
aku dapat award plajar harempan mengabihkan boreh den jo datang sekola main2 xnak belaja..
kekekeke

so soalan yg perlu dijawab dr award ni :
a) slogan nape korang suka camarputeh?
-sebab dia bagi aku award..thus dia adalah bakalan cikgu..
mungkin beliau ni adalah bakalan cikgu kepada anak2 kandung @ anak2 angkat aku..
so aku kena la suka kat dia so that dia boleh suka kat anak2 aku
(aku dah mula merepek..hahahaha)

b) apa perasaan korang bila dpt award ni..?
gembira la smpai berjuraian air mata
-okie ini hanyalah hyperbola-

c) tag 15 kwn @ blogger lain
-xnak..hahahaha :p

okie skg kita terus ke award yg kedua..
award ni datang dr choco8vanilla


soalannya ialah :

1) thank the person who gave you this award
-utk ckp omputeh kat sini x kuasa la aku..sbb aku mlayu..aku nak ckp bahasa melayu..bahasa kebangsaan kita perlu dibanggakan korang semua tahu dak..eh teremosi pulak..k k..
sy disini mahu mengucapkan beribuan terima kasih kpd choco8vanilla sbb bagi award kat sy..
cececeh..baik pulak tetiba bersaya saya pulak..

2)tag to 15 awesome bloggers
-awwww...xmo tag sesapa gak :p

3)tell 7 things about yourself
- nama aku intan syerlina
- umur skang ni 21 thn..
- blaja physiotherapy..tapi cita2 aku yg sbnarnya ialah nak cari laki kaya jadikan suami pastu dok rumah jadi suri rumah tangga di sebuah rumah yg besar + ada swimming pool + gymnasium..haha!demand!
- anak ke2 dari 3 adik beradik
- muka aku mmg cam garang..tapi aku ni mesra orgnya..so korang kalo terserempak aku kat mana2..especially mid la kan..(haha!) jgn memalu la nak tegur aku..aku x mkn org punya :p
- suka shopping, suka makan, yg paling penting..aku suka duit..hahahaha
- akhirnya...aku suka update blog & blogwalking :D

ok sudah!
langsai hutang semuanya sudah!

p/s : tadi kat medic camp aku keja sbg doctor's assisstant..doctor i ensem x terkira,nyah...awwwww i like >.<

Saturday, October 23, 2010

fuhhhhhhhhhh.....

salam readers..

sempena kejayaan aku mensubmitted assignment aku yg 5000 words pada hari isnin & jumaat..
sat aku nak blagak sat..sniff snifff..



kehkehkehkeh

aku mengambil keputusan utk keluar berpacaran dgn adik sendiri..
dia pon blogger..nah link dia..

aritu time aku tngah buat assgnmnt..tetiba sakit blakang gila..
pedih..last2 aku buat mcKenzie sndiri..
kalo lctrer aku tngok msti nangis sbb akhirnya anak murid dia pandai apply kan apa yg di aja..
kehkehkeh

memula ingat nak gi spa lpas anta assgnmnt..
nak gi massage..
bleh legakan kelegaan kat spine ni..
asik massage patient kat hspital..aku pon nak di massage juga TT_TT

ye la nak gi mana lagi kalo urut..
spa la kan..
nak soh laki urutkan..pakwe pon x jumpa lagi..jangan berangan la nak ada laki..
kalo ada pakwe pon mana bleh soh dia massagekan..ish haram haram..
aku dah x buat dah bnda2 tu suma..aku dah insap kamu tahu dak
ayat yang boleh menimbulkan kontroversi..hahaha
kalo nak soh pakwe urutkan kena la kawin dulu..
nak kawin mak pak kata kena bagi perabih blaja dulu..
blaja pon markah cukup2 makan ja..cmne nak bagi cpat perabih blaja..
ha...so camne tu...??

nampaknya sudah jauh lari topik ye..
kehkehkehkeh..
so dipendekkan citer..aku gi beronggeng dgn adik aku kat mid..
biasa la..kata rumah ke2 kan..

adik aku ajak tngok magika..
disebabkan aku rasa cam nak layan lagi magika ni..
aku pon bersetuju dgn kadar yang pantas..

gi je trus tngok movie...
then gi mkn & jln2..
cam yg aku ckp dulu..
blog aku kalo xde gmbr mknan mmg x sah kan..
ha..sabar sabar..aku ltak gmbr mknan sat na..

sang makanan

sang adik

sang kakak

dah dah..korang jangan cuba nak bandingkan muka kami berdua..
walaupon bersamaan mak pak..muka kami mmg berbeza..
tu blom tngok abang kami...lagi la lain..haha!

pastu cam biasa la..gi shopping..
oh kwn2..masalah gila shopping aku makin mnjadi2..
mcm2 bnda aku shopping tadi..
oh bapa ku..jika anda membaca blog anak mu ini..
alangkah mulianya hatimu itu jika kamu sudi menambahkan duit blanja utk anakmu mmbeli belah tanpa rasa bersalah..
lebih mulia lagi jika penambahan itu disemai dgn rasa cinta dan kasih sayang dgn pemberian kad kredit tanpa limit utk anakmu ini..
yeah..!

angan tetap angan..
mustahil tetap mustahil..

see..lihat lihat..berbondong2..damn..dah makin gmok!this is sh*tnesssssssssss

then..
masa aku tngah bershopping di mPh tadi..
aku lalu lalang la kat tmpat novel2 mlayu..
rmai org kat situ..
skg ni dah trend org baca novel melayu kan..kalo dulu..tmpat novel melayu mmg layu abis la..
sunyi sepi saja..
then aku ternmpk buku ni..
tajuk & sinopsis kat blakang nmpak menarik..
dah nak beli dah tadi..
nasib baik adik aku ada kat sebelah menenang2kan aku utk tidak lagi terus berbelanja..
dia takut agaknya melihat kakaknya telah mnjadi raksasa shopping..
so next time baru plan nak beli..


ada sesapa yg penah beli & terbaca buku ni??
best x?menarik x?berbaloi tak..??

seee seeee..kan aku dah kata aku dah insap..
cari buku pon berunsurkan keagamaan je..
kikikikikikiki

so as a conclusion..
x dapat la gi spa sbb duit dah abis bershopping sakan tadi..
aduuuhaiii

p/s: esok jadi volunteer utk medic camp kat pJ pula ^_^
MySpace

Thursday, October 21, 2010

melly Goeslow - haramkah

salam readers..

izinkan aku mengeluarkan entry yang jiwang sekali sekala..
aku juga manusia biasa..
kadang2 ada juga jiwangnya..
walau sntiasa nampak gembira..

waaaaaahahahaha!
cisss gila poyo ayat atas tuh
blergh

dah dah xyah tulis banyak2..
nnt lagi banyak aku tulis lagi bnyak org nangis kat sini nanti..

melly goeslow : haramkah






Haram-haramkah aku
Bila hatiku jatuh cinta
Tuhan pegangi hatiku
Biar aku tak jadi melanggar
Aku cinta pada dirinya
Cinta pada pandang pertama
Sifat manusia ada padaku
Aku bukan Tuhan

*
Haram-haramkah aku
Bila aku terus menantinya
Biar waktu berakhir
Bumi dan langit berantakan

**
Aku tetap ingin dirinya
Tak mungkin aku berdusta
Hanya Tuhan yang bisa jadikan
Yang tak mungkin menjadi mungkin

Reff:
Aku hanya ingin cinta yang halal
Di mata dunia juga akhirat
Biar aku sepi aku hampa aku basi
Tuhan sayang aku
Aku hanya ingin cinta yang halal
Dengan dia tentu atas ijinNya
Ketika cinta bertasbih
Tuhan beri aku cinta
Ku menanti cinta...

awwwwww
so shweet... (ayat poyo lagi)

cousin aku miss flower mesti suka lagu ni..
hahaha!

p/s : yess..kadangkala bila kita tensi mmg prangai kita akan berubah..mcm aku..skg tngah tensi..prangai yg ceria meria trus tukar jadi jiwang karat penyedih gilak sensitip wak lu dgn lagu yang mendayu2 kakakakaka.. eh xde prkataan carutan la dlm entry kalini!good job intan!
-ckp perlahan2 dalam hati- bangak

p/s/s: kakakakaka eeiiiiii tensionnya aku dgn critical appraisal nihhhhh
MySpace

Saturday, October 16, 2010

update yang laju laju

salam readers..

ha ah..dah lama aku x update blog..
aku bz gilak kamu semua tau dak..
assignment bertimbun2 :((
kalo x caya tanya kucing aku yg tngah kaco aku buat keja ni ha..


tapi xpe..lupakan kisah assignment itu..
skg nak cter pasal website utk ping blog yang terbaru neh..

dulu ada gengBlogger..
lepas gengBlogger dah x bleh nak pakai..
aku dah mati kutu nak ping blog kat mana..
tanpa gengBlogger..daku rasa kesunyian..
haha! ayat yang poyo skali..

tapi kini tidak lagi..
wink wink ^_^
jawapan kepada kesunyian itu tadi ialah selangorblogger yeah!


kpd yg xtau apa tujuan ping blog ni sbenarnya ialah nak tambahkan bilangan visitor yang dtg ke blog kita..
bila visitor dtg ramai2..baru la kita rasa yg segala penat lelah terbayar bila org baca apa yg kita tulis kan kan kan..
aku rasa camtu la..korang rasa apa aku x tau la..
slain dr tu..ping blog ni pon bleh mmbuatkan aku bleh baca banyak blog di luar sana..
aku suka baca blog org lain kau tahu..
sbb bagi aku tu cara utk spend time aku sambil menambah ilmu pengetahuan..
yes i am serious.

ha so apa lagi..penat aku bebel..
gi la daftar..
tapi!
korang kena ada account twitter la..sbb dia ping pakai twitter..
bukan cam gengBlogger dulu pkai fb..
selangorblogger ni pakai twitter..
lpas korang dah ada twitter..apa lagi..
cpat2 add aku..meh kita beramah mesra :D
twitter aku : intansyerlina

wlaupon kerja ku banyak dan menimbun2..
aku x lupa tanggungjawab sosial aku..
hahaha!
arini aku gi menempel kat UM jumpa roomate aku masa mtrk dulu sambil cuci mata tngok match softball..

mmg rindu betul kat amy..
dah lama x jumpa..semua crita zaman kenakalan time matrik dulu suma kuar..
citer ngendap budak2 laki yg nak g brsukan dari tingkap bilik..
citer pasal camne keunikan selipar jamban iqa..
citer pasal ktorang tngok industan sama2..
citer pasal aktiviti hujung minggu ktorang - tidur dari pagi sampai pagi esoknya..
sumanya di imbas kembali..
indah nya zaman muda mudi kat matrik dulu..
masuk matrik mmg seronok kamu tahu.

ni time match pmpuan..tngok kejap je..selebihnya tngok match bdak laki..biasa la.pmpuan kan lebih tertarik kepada lelaki.begitu la juga sebaliknya.jika anda tertarik kpd kaum sndiri.anda adalah seorang yang tidak normal.

sambil2 cuci mata..kami cuci2 mulut juga..amy siap beli jajan + air kotak lagi..caya lah!

disebabkan amy x mahu gmbrnya di pamerkan di sini..
makanya tiada la gambar romantik2 kami kalini yea :p

ok seterusnya..
time aku tengah blogwalking petang tadi..
aku terjumpa 1 web ni..http://labs.wanokoto.jp/olds
boleh tukarkan gmbr baru kepada gambar lama..
cthnya camni :

-sebelum-

-selepas-

sebabkan aku suka sangat dgn hasilnya..
terus jadikan ia sbg primary pic kat fb..haha!
sangat sentimental kan gambar lama2 neh :p

k la smpai sini je aku merepek..
jumpa lagi di post akan datang..
daaaa

p/s: to ida : thx sbb follow & bagi award..
award tu sy buat utk entry next pulak eh..

p/s/s: wah bnyak nya hyperlink dalam entry kalini!
MySpace

Sunday, October 10, 2010

bibir ke bibir

salam readers..

tajuk entry yang amat kontroversi kan..

amaran dari penulis blog :
entry ini mungkin akan memaparkan beberapa keping gambar yang agak tidak bersopan kepada mereka yang berfikiran sempit..
sila hentikan pembacaan anda dan jangan scroll ke bawah jika otak dan pemikiran anda berumur kurang dari 5 tahun..

apakah bibir ke bibir?
mungkin ada antara dikalangan pembaca teringat tentang penyanyi tersohor dunia,justin bibir..
bibir bibir bibir oooo~

sangkaan anda sama sekali meleset..
entry ini berkisarkan tentang kisah seorang pelajar perempuan yang suci lagi murni pergi ke kelas dgn harapan dapat menyumbang ilmu kepada anak bangsa..
harapkan panas hingga ke petang..rupanya hujan bibir di tengah hari..
bibir pelajar tersebut telah ternoda kepada patung yang tidak bernyawa..
patung yang unik kerana boleh ditiup2 ibarat belon..
dadanya(awwww awwww) boleh dipam pam..

mungkin menjadi 'patung cpr' adalah pekerjaan yang paling membahagiakan buat patung2 di seluruh dunia..
tugas patung ini hanyalah perlu baring..dan menunggu mangsa..
kemudian,proses pembibiran akan bermula
menepuk2 badan patung -> bibir ke bibir -> dada di tekan -> bibir ke bibir -> dada di tekan -> kegembiraan kedua2 belah pihak.

okie intan tolong la jangan merepek..
kadangkala sila la beri entry yang berilmiah..
(kembali kpd mode skema)

okie kawan2..mari saya berkongsi serba sedikit cara2 utk buat CPR ye..
mula2 kawan2 semua kena ingat konsep yang sangat basic ini..konsep ni dipanggil ABC..
A = airway
B = breathing
C = circulation
langkah2 nya ialah :
1. ingat! A = airway! letakkan telinga anda pada idung atau mulut mangsa..kenalpasti samada mangsa bernafas atau tidak..jika tidak bernafas,posisikan kepala mangsa seperti gambarajah di bawah
2. B = breathing! jika tiada nafas,berikan nafas kepada mangsa (jgn salahkan tatabahasa bm aku yg sngat lemah).berikan 2x hembusan melalui mulut si mangsa.idung mangsa sila tutup ye..kalo x nanti angin kuar.haha!
3. C = circulation! periksa denyutan nadi mangsa kat tengkuk dia..kalo xde denyutan,pamkan jantung mangsa.hahaha!fine aku mmg x pandai buat ayat korang tau dak..

dah dah..utk meningkatkan kefahaman korang..tengok je la gmbrajah bawah ni..
tapi amaran!jangan lakukannya kalo korang x menerima latihan utk melakukannya..
'it maybe can harm the patient' kata lecturer aku..
tapi sekurang2 nya korang dah dapat la sket2 gambaran cpr tu camne kan lepas baca blog aku kan kan kannnn..
snifff snifff (mendongak idung tanda bangga)

gambarajah CPR.sila klik utk tumbesaran ilmu di dada anda

nak gambaran yang lebih hidup?
adaaaaa...
nah!

check dulu apa yang patut..

aktiviti bibir ke bibir (ayat yang macam agak gay)

close-up punya bibir ke bibir..hahaha!

tekan tekan dada pula..awwwww awwww.

walaupon gambar agak gegar..muka penuh dengan lagak sombong dan bongkak dapat di detect setelah dapat menyelesaikan tugas dgn jayanya.

sampai di sini sahaja tutorial kita utk harini ye murid2..
kalo nak tanya apa2 sila la tanya di formspring ^_^

till then..
daaaa

p/s : skg aku bnyak mencarut ouh..apsal eh?hahahaha..maderfaker!
MySpace

Friday, October 08, 2010

kami dah besar tau!

salam readers..

tahun ni umur aku dah 21 thn..
tahun depan bulan 3 dah nak masuk 22 thn..
pejam celik pejam celik..
kejap je..
kadang2 aku rasa cam tak percaya pulak yg umur aku dah 20-an..
bila umur dah 20-an apaaaaa lagiii??
kawin la!wooohooo~!!

so..baru2 ni..
3hb dis 2010 bersamaan dengan hari ahad yang lepas
aku & bffs aku pegi la ke rumah mona sempena hari pertunangan beliau..

kawan2 aku suma pakat nak kawin dah naaa..
ada sorang classmate aku dah ada anak sorang dah..
aku mmg sonok la..gi mkn nasi minyak knduri kawin rakan2..
rasa mcm kami dah sangat besar! >.<

yeap..ini bffs aku.dr kiri ahtin,ahtan(aku) dan ahcak..

ahha..ni di snapkan bfore mona ditunangkan..yg lain2 tu suma kwn masa sekola dulu..mereka juga sudah sangat dewasa!

ni selepas mona ditunangkan..

see..yang paling kiri tu bsfren aku masa sekola,malar namanya..
dia skg stewardess MAS..
geng yang rock masa sekola dulu..aku,ahcak,ahtin & malar..
tengok apa dah jadi pada rockers2 ini..
semuanya sudah jadi seperti geng balada :D

ckp pasal citer zaman sekola kan..
haaaa..ni yg aku nak bukak balik album zaman2 sekola dulu..
yesss kawan2..sila bersedia untuk dimalukan dlm blog ini
hahaha!(gelak kejam)

perhatian : gambar2 ini semua telah ditukarkan kepada mode nostalgia..
sebab itu ia berwarna sephia
sila berasa sangat terharu sekarang =.="

kawan2 aku kata aku masa zaman sekola berpakaian sangat persis lagi mirip seperti budak kelas khas..cissss!

so..ada perbezaan tak ktorang masa zaman kanak2 dengan zaman awal 20-an?hehehe

ha..yang 2 dari kiri tu mona..dah nak kawin dah ko kan!

haha!tahun 2006 punya gambar..cari di mana aku..& gtau aku..adakah aku masih sama seperti zaman sekola dulu..?heee

lepas mona kawin..
ahtin pula akan menyusul..
pastu mek dyana..
mungkin juga ahcak..(kuikuikui)

aku?
pufffffff..masih jauh perjalanan & pengalaman harus dikutip
intan adalah seorang gadis yang degil
merasakan diri masih belum cukup matang & bersedia utk hidup berdua
masih ingin bebas menerokai dunia secara bersendirian

okey cukup dengan ayat2 poyo diatas
daaaaa~

p/s : ada masa lapang nnt update pasal kelas cpr pagi tadi pulak!
MySpace