Saturday, August 14, 2010

coretan kelantan -episod 5-

salam readers..

arini aku nak citer pasal aku gi jenjalan kat kelantan ni bersama dgn 3 lagi classmate aku yg berpraktikal kat sini (khaiven,jooling & yipsong)..
ktorang memulakan perjalan pada pkol 2 lebih la..lpas aku solat zohor..
memula skali ktorang g pasar siti khadijah..
dorang nak g sana & ingat nak cari sourvenir la kan..
aku pon cmtu gak..
tapi rupa2nya kelantan ni kalo ahad kdai bnyak tutup eh!
hhmmphh..
kalo kat kL,sabtu dgn ahad cuti gak..
tapi kdai suma bkak coz time ni la ramai org jln2 kuar bdr..
ye dak...
tp xpe la..
ktorang g je la tmpt yg bkak tu kan...
kwn aku ni nak sngat beli telur penyu..
hahahaha



so cmni la rupa telur penyu nya..mcm bola pingpong..dan lembik ouh!hahaha..and telur penyu sangat mahal ok..3 biji rm10..

aku beli ni je kat pasar tu..favorite ^_^

kwn2 aku kat hospital tu dia kata kalo nak beli sourvenir cam keychain slalunya ada jual kat tepi pasar siti khadijah tu..
tp malangnya ari jmaat suma kedai tutup kan..
x dpt la nak beli sourvenir utk di bawa pulang nnt..
xpe la..cr pada waktu lain plak..

pastu kami berhajat ke muzium2 area klantan ni plak..
haih....tutup lagi!cesss...
hampa hampa hampa =.="
tp xpe la..dpt snap gmbr pon jadi la..
utk jadikan bahan bukti aku pnah singgah ke sini..
lpas ni ntah bila la lagi aku akan smpai kelantan ni kan :p

cantik tempat2 ni..

dgn mmbawa hati yg duka lara ktorang pon gi la kB mall..
mmg saja stop kat situ coz aku nak g solat asar..
memula ingat kalo ada baju2 shirt yg cantik bleh la beli..
aku pon x beli lagi shirt baru utk raya..
duit yg ayah bagi pon x abis lagi.. :D
tp.....urm....ermm......kat sini...urm....no comment la!
hahahaha

dlm kB mall..

dah siap semuanya,ktorang g ke pantai cahaya bulan pulak..
on the way ke sana tu mcm2 pemandangan la yg dpt dilihat..
signboard2 yg lain dr apa yg aku slalu nmpak..hahaha

tngok la..linda onn pakai tudung wei!hahahaha..bagus bagus..(kalo nak tngok sila klik pd gmbr utk pembesaran yang nyata :p )

ktorang smpai kat pantai cahaya bulan (pcb) agak awal la..
bfore pkol 6..so cam x brp ramai org sngat kat pantai tu..
slalu nya la kan..cam kat pD ke...kat teluk cempedak ke kan..
kalo kat tepi pantai mesti ada org jual2 barang cam pelampung ke..layang2 ke..keychain ke kan...
tapi kat sini...
urm....erm..........kat sini....urm.......no comment lagi la!
hahahahaha..cesss...maybe sbb ari jmaat kot..dorang cuti la tu kan kan kan.. :(

ni la pemandangan kat pcb..tmpt yg best kalo nak buat bbQ..

pastu dorang ni berancang nak mkn sesama dgn aku kat tepi laut ni..
so ktorang pon lepak2 la kat tepi pantai ni sementara nak tunggu azan maghrib..
sambil tunggu2 tu ktorang snap2 gmbr..main lompat2..
pastu dorang pon ada ajar aku beberapa game la..
xtau la apa nama game tu..tapi cara main dia pijak2 kaki org lain..
hahahaha..bleh plak kan..mcm la aku x puasa plak kan..
hahahahaha





then bila aku dah selesai solat maghrib,kami pon bergegas la ke gerai mknan yg berhampiran..
bnyak kedai x bkak gak..
then ktorang g je la kdai yg bukak tu..
aku mkn nasi goreng kampung dgn teh o ais 2 gelas!
wahahaha..haus gila ouh..
mknan dia...
erm.....urm.....haih....no comment lagi la!hehehe
then dgn perasaan yg x kenyang,ktorang pon plan la nak g pasar mlm kat area dpan husm..
tp lagi skali...pasar malam xdak..dorang gi terawikh kot..
sbb tu pasar mlm x bkak bulan puasa ni kan.. :D
so terus je la balik bilik memasing kan..
hehehe

bila kat bilik,kwn aku (khaiven) bagi la aku try ladu yg dia beli kat pasar siti khadijah tadi..
dorang siang tu dah try dah..katanya rasa cam lada hitam..
hahaaha..aku xcited gila nak try tau..sbb rupa dia cam sdap sangat..
hahahaha..tp bila dah try...
erk...................... weiyh bnda ni buat dr apa weiyh!!!
hahaahahaha..rasa cam jamu ok!!
korang blogger yg org klantan ni bleh gtau aku x ladu ni buat dr apa..?
teringin sngat aku nak tau..penjual tu kata sesuai utk org yg baru bersalin..hehehe

ni ar ladu tu..hahaha

so smpai disini saja la eh..
jmpa lagi di update akan datang :)



p/s : mlm td aku dah tulis panjang jela update utk yg ni tau..skali lappy aku buat hal,abis terdlete sumanya!hahaha..trpaksa la aku taip semula
MySpace

10 comments:

ardinihumaira said...

dni lama dah tak pegi pcb... jumaat hari tu dni pun round satu kb... shopping tudung raya. hehe...

intan said...

ouho..
bleh plak x terserempak kan.. :p

paan sabri said...

haha.. tula, kalo cam aku, selalu tulis kt ms word, save tiap kali da agak panjang.. baru la tak terdelete.. ade backup..

SyAmSuL AnUaR said...

jln g cne..makin rajin b'jln kn diri..best gk tmpt yg ko g..
ade gk jual telur penyu..ingt x de jual...

Saya Suka Cara Kamu Berfikir

intan said...

paan : hahaha..tu la..aku x pnah try plak nak tulis dlm ms word..nnt aku try :p

intan said...

syamsul anuar : ha..tu la..aku dh gtau kwn aku tu..kat klantan manada jual telur penyu..dia kata ada..dia g check kat tenet..rupa2nya ada betol la..hahaha

Aefa Aerisya said...

uiks.. tak sangka dorang jual telur penyu terang2an ek. kat cni, s'wak, mana da org jual cmtu.. semua selindung di sebalik kedai2 yang sah.. hehe..

harga telur tu mahal la intan. hehe.. try dtg cni.. leh dapat 12 biji dgn harga rm10.. :)

xpernah g kelantan ni.. thanks 4 sharing :)

intan said...

aefa : ouh kat sini dorang yg jual ni ada lesen dr kerajaan negeri..
sbb tu dorang bleh jual..
sy pon 1st time menetap kat kelantan ni :P

Kamsiah said...

reti kecek kelate dok...??

intan said...

kamsiah : boleh la..nak kata fasih sangat tu tak la..tp boleh la..hehehe
hari2 pon ada patient yg akan ajar prkataan baru :D