Tuesday, August 31, 2010

semua tentang merdeka

salam readers..
selamat menyambut kemerdekaan,malaysians..

penah terfikir x knp masa sekola dulu ada subjek sejarah?
ye..aku tau ramai yg x suka subjek sejarah..
tp berlainan dgn aku..time sekola dulu subjek sejarah adalah antara subjek yg akan aku score dgn baiknya..
sbb aku suka subjek sejarah..
sejarah mengajar aku salah silah hidup aku..
dari sejarah aku tau siapa aku..dari mana aku datang..siapa aku di bumi Allah ini..
dan aku berbangga aku rakyat malaysia ;)


tapi..
akhir2 ni bila aku tengok fb kwn2 aku..
dorang macam membincangkan isu2 yg berunsurkan perkauman..
ye..aku tau aku x cukup matang utk membincangkan topik politik di sini..
tapi..korang dah cukup matang ke nak membincangkannya?
korang cukup arif tentang politik,undang2 malaysia dan menilai apa sebenarnya yg terjadi kpd negara tercinta kita ini?
sempena hari kemerdekaan ni aku nak menyeru la kat kwn2 aku yg terlibat tu..
jgn la cuba nak menimbulkan konflik2 perkauman...
kita kan 1 malaysia..x kira anda melayu,cina,india atau kaum bumiputera yg lain..
x cukup ke dgn apa yg kita ada skg?
kwn2 semua nak ke peristiwa hitam 13 mei 1969 berlaku kembali?
mmg aku x hidup lagi zaman tu..tapi berdasarkan sejarah aku tau betapa dahsyat nya peristiwa itu..

aku bersyukur sepanjang aku hidup di muka bumi ini aku mempunyai kawan2 yg pelbagai kaum..
masa sekola menengah,kwn baik aku ialah malar dan xue ann..
masa mtrk,kwn baik aku pula ialah shankari (girl,im missing u badly)
di university pula,class aku ada 50+ student..dan hanya 3 orang sahaja melayu..
tapi kami x penah rasa tersisih antara kawan2 sekelas..


ok abis topik tu..
skg aku nak citer pasal topik kes buang bayi pulak..
sambil2 aku nonton movie mlm td..aku terbaca tweet adik aku pasal kejadian buang bayi di seksyen 13,shah alam..
astaghfirullah..apa nak jadi dgn remaja2 zaman sekarang ni..?
inikah perangainya anak2 merdeka?
seronok buat,tapi x pandai nak jaga?x pandai nak bertanggungjawab?
x takut hukuman tuhan?
ye..x aku nafikan..
seronok kan buat maksiat..
seronok kan berpegangan tangan sesama bukan muhrim..
seronok kan berpelukan sesama bukan muhrim..
mmg seronok buat perkara yg melalaikan..
kerana syaitan yg direjam x penah berhenti melalaikan manusia..kan?

aku bersyukur tuhan dah tunjukkan aku jalan kebenaran..
aku bersyukur tuhan dah sedarkan aku dari benda2 yg melalaikan sebelum terlambat..
aku bersyukur tuhan masih sayangkan aku setelah apa yg telah aku lalaikan..
hanya sedikit ujian yg kau berikan kepada aku ya Allah telah menyebabkan aku lupa semuanya..
terima kasih ya Allah..
x pernah aku lupa utk sujud syukur kepadamu..


lihat lah gambar anak kecil ini..
tergamak dorang membuangnya..
bayi ini dijumpai kat seksyen 13,shah alam..aku pasti kalo org shah alam mmg tau sangat tempat ni..
bayi ni diletakkan dlm beg kertas dan disangkut kat papan tanda 'beri laluan'





kejam sungguh la org yg buang bayi ini..
org lain punya la susah nak dpt anak..
ada yg kawin berpuluh2 tahun masih x dapat anak..
ada pula punya anak yg kurang upaya..
bayi ni pula cukup sifatnya..korang bleh main buang tepi jalan?!
blergh!!aku marah ni weiyh!!
laknat la kpd org2 yg membuang bayi ini!

sumber gambar kejadian buang bayi di seksyen 13,shah alam > encik jidin giding

p/s : awk..stop caci sy dlm fb awk ye..sbb sy dah x sebut2 lagi dah nama awk kat sapa2 dah..sbb sy dah totally lupa tentang awk..& sy pon malu nak sbut yg sy pnah berkawan dgn awk..and awk xyah la nak miscall num sy utk pastikan sy masih guna num yg sama..coz jgn la bermimpi msg2 awk tu dpt tembus ke dlm inbox hp saya..saya dah call maxis supaya block num awk dr ganggu sy..& even kalo awk beli num lain and msg sy yg bukan2 lagi,sy tetap akan block num baru awk tu..awk beli 10 num baru,semua sy block nnt..maxis juga pesan kalo awk terus2an ganggu num saya,sy berhak buat report polis..awk jgn smpai saya buat cmtu ye..

p/s/s : panjang p/s aku kalini...hahahaha..apa2 pon selamat menyambut kemerdekaan yg ke 53 ^_^
MySpace

Saturday, August 28, 2010

coretan kelantan -episod 8-

salam readers..

skg aku nak citer pasal aktiviti aku minggu ni pulak..
mmg seronok..
minggu ni student2 acms last week dorang di cni..
so kami menggunakan sepenuh masa yg tinggal ni utk meluangkan masa bersama selagi berkesempatan ini..
wlaupon ktorang x smpai lagi sebulan berkawan,tapi aku rasa cam ktorang ni rapat sangat...
bleh masuk gu :)

hari apa ntah aku pon x ingat,kami berbuka sesama kat ichiban kopitiam yg terletak di kK square..
ni pon setelah dicadangkan oleh papa encik kama (h.o.d unit pemulihan husm)
katanya nak berbuka beramai2..tapi last2 aku dgn apis je yg berbuka dulu..
puan seri sonia & puan seri corry tu...haih..biasa la..puan seri kan...
takes time sket nak bersolek2..x gitu puan seri?hahaha
lagipon dorang bkannya berpuasa pon (coz dorang non-muslim)...
xpe la..biar org yg berbuka makan dulu..
hehehehe
apa yg aku nak komen?
perggh..mknan dia mmg murah berbanding dgn kopitiam2 yg ada kat kL and shah alam..
and mknan dia mmg banyak..
thus tomyam & hazelnut coffee dorang mmg superb!
pergh terliur aku..ish ish ish..puasa puasa..

hazelnut coffee..mengancam gilerh!

ha..kan aku dah kata..tomyam dlm mangkuk yg besarrr punya!sdap..!

nasi pattaya dia enak dimakan bersama tomyam :)



selepas tu kami pon berpeleseran berjalan2 di kedai2 yg berhampiran..
gi kedai kasut..cantik2..murah2..teringin gak nak beli pkai raya..
tp ekonomi kewangan tidak mengizinkan.. :(
then ktorang pon berjalan2 di mydin mall..
tngok2 barang murah2..
tapi tngok je la..blergh!!bestnya kalo kaya..hahahaha
(tapi aku bersyukur apa yg ada skg :p )
pastu kami berjalan2 ke kedai2 yg ada di sekeliling mydin mall ni..

tngok tu muka x malu masing2 try spek free..hahaha

lpas dah penat berjalan2..kami singgah di lagi 1 kopitiam..
x ingat dah apa nama kopitiam ni..
tp ktorang kat sini just minum2 air..sembang2 gelak2 & nonton citer anak bapak je..
hehehe



aku minum ni je..puan seri sonia blanja..tq puan seri :D

pastu ktorang pon balik la ke rumah masing2..
esoknya pulak,ktorang ke wakaf che yeh..
ha..kan aku dah kata..aku mmg slalu gi sini..hahaha
tapi tuan sri apis x ikot..demam katanya..
so hanya ktorang (sonia,corry,khaiven,yipsong, jooling & aku) je yang gi..



sampul2 duit raya yg bercorak duit ni berlambak2 jual kat sana

mkn aiskrim ni..sedap..rm1 je..

sotong bakar

bersahur di mcD :p

keta melebihi muatan..hahaha

keesokan harinya pula..
aku,khaiven,apis,sonia & corry berbuka sesama kat kfc dpan rumah aku ni ha..

roomateku kini :)

lpas berbuka sesama,ktorang(aku,sonia,corry & g wakaf che yeh..
sbb sonia nak tukar suar dia..
lpas dah tukar tu apis bwak kami try mkn bihun air asam..
sdap katanya..
aku pon layan je la..
cess..makan je la ko kan intan!

erm..boleh la tahan..hehehe

lpas dah balik dr wakaf che yeh tu ktorang pon cari la port nak main bunga api..
hehehehehe..
dah cari port ktorang pon main la dgn hati yg girang..
sekian terima kasih :p

muka kegirangan dah lama x main bunga api :D

-geng-

sbnarnya malam tu ada gak kejadian yg x diingini brlaku..
tp x bleh la tulis kat sini..sbb apa..?sbb mak aku baca blog ni..
nenek aku pon baca blog ni (serious.no jokes)
kang nnt kalo aku gtau korang..kantoi la aku kat ibu dan nenekku kan..ngeeee..

k la..last but not least..
nah tngok ni muka aku tngah chomel >>

wahahahahahaha


p/s:lagi 6 hari nak balik..weeeheee~!!
MySpace

Friday, August 27, 2010

coretan kelantan -episod 7-

salam readers..
wah..dah episod 7 dah ye..

arini ari jmaat..and di kelantan harini cuti..
tp negeri2 lain pon cuti gak kan..
coz arini nuzul al-quran :)

arini aku rehat2 je..dok bilik..
tngok movie..edit2 gmbr..

wokeyh skg aku nak citer pasal aktiviti aku weekend lepas..
x smpat lagi nak update..
pada jmaat lepas,kwn sekola aku iaitu nabila dgn kwn2 dia dtg jmpa aku & nak jln2 and berbuka dgn aku..
tapi ada satu kejadian ngeri terjadi..
xyah la aku citer kat sini..biar ktorang je yg tau..
tp apa yg penting,tu la 1st time aku berbuka puasa kat ward kecemasan..hahahaha
cesss...wlaupon aku berpraktikal kat husm,x pnah aku jejakkan kaki kat wad kecemasan tu..
perggh..1 pengalaman yg x boleh dilupai kan nek(nabila) kan..kikikikiki

muka x semenggah langsung lepas adegan yg x diingini tu berlaku :(

selepas selesai semua adegan2 yg x diingini tu kami berangkat gi makan..
dah nak tngah malam br dapat mkn..blergh..
lpas jln2 ktorang pon g la jln2 kat wakaf che yeh..hehehe

kalo kat hostel aku rasa cam mid valley tu rumah ke3 aku..
(rmah prtama ialah rumah kat shah alam,rumah kedua hostel)
tapi bila kat klantan ni,wakaf che yeh tu cam dah rumah ke2 aku..
mcm hampir tiap mlm pon aku lepak sana last week..wahahahaha..

k abis la citer ari jmaat lepas kan..
skg aku move on ke citer ari sabtu plak ye..

ari sabtu tu kami berjalan2 di tumpat pula..
kwn2 aku nak g temple2 yg agak famous di kelantan ni..
aku layan aja..kita kan satu malaysia..ngeee ngeeee
ktorang g standing budha,sitting budha & lying budha..
suma position ktorang g...wahahaha..
aku trcarik2 gak ada x yg dlm posisi prone lying ke..crook lying ke..
kakakaka..blergh intan jgn merepek :p



lpas dah abis jln2 kat sini,ktorang berangkat ke pengkalan kubor pulak..
dalam perjalanan tu bnyak pemandangan yg menarik hati..

station ketapi tumpat :D
sawah padi..aku suka pemandangan sawah padi..terasa damai.. :)

selamat datang ke thailand :D

kastam..

pastu smpai la pengkalan kubor kan..
erm xde apa yg best sngat nya pon..
kata kawasan bebas cukai kan..tp x segah langkawi pnya kws bebas cukai..
baju2 dah la x menawan,mahal plak tu..minyak wangi suma brand yg x pnah tngok..and mahal..wt*?
coklat?hhmmphh..kat mydin mall kubang kerian lagi murah..
blergh~!
aku just beli kacang senyum & sket mknan je kat sini..coz kat sini murah..
rm5 dpt banyak..aku paling suka kacang senyum ni..my fav eva!
aku mkn aritu smpai luka2 lidah aku..pedih smpai seminggu x elok lagi..
penangan makan kacang senyum (pistachio)..hahaha



aku belikan ketam ni utk ibu..and aku dah postkan ke rumah..ibu kata ketam ni x sdap..aku no comment la coz aku x rasa lagi..jmaat ni aku balik rumah aku rasa :D

pas dah abis jln2 kat sini ktorang pon g la pantai seri tujuh..
hhmmph..tiada apa yg menarik disini..
org pon xde..hahaha..
bulan puasa mngkin..sbb tu xde orang..
kakakaka


disebabkan kebohsanan yg melampau kat pantai seri tujuh ni,ktorang pon berangkat ke kB..
nak gi cari mknan kat bazar kat tepi stadium kB tu..
disebabkan ktorang ni cam dah hari2 pon beli mknan kat bazar kan..
bila gi bazar kat kB tu rasa cam bohsan je..
mknan sama je suma..ramai gila org plak tu..
nak beli pon susah..
bazar kat dpan husm gak the best!woohoo~!

maaf cik2 adik yg menjual..sy telah teraccidently mengfamouskan anda semua :p

so sbb aku xde mknan utk berbuka puasa..
kitorang berancang nak makan kat kopitiam kat kubang kerian je..
kat kubang kerian ni banyak kopitiam tau..org sini suka kopitiam kot :p

kedai ni berhadapan dgn kolej kejururawatan husm.. :)

air bandung free

aku order chicken chop..urm..ok la..tapi jgn order fish & chips..coz fish dia sangat kecik!

white coffee..aku mmg fav white coffee :)

k habis sudah cerita..
lpas ni aku crita pasal makan2 & main bunga api dgn kwn2 aku plak ye..
stay tuned..cewah..hahaha

oh btw..aritu nabila bagi aku kad raya..
thx shayang..very appreciated it..
dah lama aku x dpt kad raya..sebak gak la aku mmbaca kad raya mu..huhu


and nabila ni ada jual tudung2 secara on9 gak..
cantik2..dia bagi aku 1 shawl & inner syria fashion baru..best pakai dia..

tudung & inner yg dia kasik :)

kalo nak g tngok bleh la add fb dia >> Chic Shawl Design

k la..jumpa lagi ^_^

p/s : rindu sangat dah kat ibu..jumaat dpan nak balik shah alam dah!yeay!gembira x terkata ^_^
MySpace
(erm..btw gB dah x bleh bkak kan skg..korang bleh suggestkan kat aku web mana lagi yg bleh ping entry baru blog aku ni..?)

Thursday, August 26, 2010

pelbagai lagu versi kelate :D

salam readers..

arini aku xnak citer pasal jln2 aku kat klantan..

sbb aku x edit picture lagi..

so esok2 la bila aku dah rajin nak mengedit gmbr aku tulis pasal pelancongan aku yg aritu tu ye..


dlm minggu ni mmg cam hampir stiap malam pon aku gi wakaf che yeh..

hahaha..abis duit aku..cess =.=”

nak dijadikan crita..time ktorang nak balik dr wakaf che yeh tu lalu la kat kdai2 yg jual vcd2 citer dah lagu2..


(gmbr ni xde kena mngena dgn wakaf che yeh..hehe)

masa ktorang tngah lalu tu..tetiba dngar la pulok lagu cari jodoh,tapi versi klantan!

wahahahaha..aku ni yg 1st time dngar ni cam terpinga2 gak la kan..

aku memula teringin gak nak beli cd lagu tu..

tp aku malu plak nak stop..kekekeke

so sbgai inisiatifnya (ayat koya gila..hahaha), aku pon gi la cari nu kat youtube..

lol..ada tu!wahahaha..suka suka suka ^_^


tp beza sket ar..yg aku dngar kat wakaf che yeh tu pompuan yg nyanyi..

yg kat youtube ni laki yg nyanyi..hahaha





pastu aku terjumpa plak video ni..
lagu ni roomate mtrk aku pnah bagi aku lagu ni..hahahaha
k mmg...klaka wokeyh!kreatif sungguh laa!



omg..apsal muka pnyanyi ni cam muka patient aku..
lol..nnt next week dia dtg buat treatment aku nak tnya dia ke yg nyanyi lagu ni..kakakaka



lagu ni yg slalu aku dendangkan kat spital..kakaka
~ ada seko anak tupa atah jula mokte ~

dan utk mereka2 yg nak lagu2 romantik dan meruntun jiwa bleh la dngar lagu ni..
siap ada versi karoke lagi..wahahaha (zura,yan,apis,sonia & cory msti suka ni..kakakaka)




lalala..kecik2 lagi dah pndai bercinta ye..uh uh uh..biasa ni..
jangan tiru ye adik2..

dah la..asik citer pasal lagu negeri org lain je kan..
ha..nah!lagu keroncong negeri slangor..
kakakakaka
yeay yeay dah nak balik shah ale..eh salah..shah alam.. ^_^

nah layan~



dush dush..rindunya kat selangor!blergh~!

p/s : kemajuan aku kat sini : hari2 kecek klate dgn patient..gi bazar pon kecek klate..kecek klate sokmo la!
MySpace

Friday, August 20, 2010

coretan kelantan -episod 6-

salam readers..
dah 2 minggu kat klantan ni..
apa yg aku nak ckp kat sini...ialah...
praktikal kalini mmg best!!!!

ok aku citer sket2 ye..
(perhatian!entry kalini pnoh dgn picture!hehehe)

part 1 :

mknan2 kat bazar ramadhan sini mmg the bomp..
makanan dia kebanyakan aku x pnah jumpa kat shah alam..
aku lagi suka g bazar kat sblah kk square tu compare dgn yg depan kfc ni..
kat kk square pnya bazar lebih lapang,murah dan bnyak pilihan makanan :)

kalo minggu lpas aku dah try akok & ayam percik..
minggu ni aku try makan..huh malas aku nak taip panjang2..korang tngok je la gmbr2 ni eh :p

kuih buah tanjung..sedap..rasa dia cam bahulu..

kuih tahi itik & jala emas..kuih tahi itik tu sedap! :)

2 hari lepas aku beli kuih ni..kuih cek mek..sedap..rasa cam yg ibu aku buat!rindunya T_____T

1st time aku tngok kan..perggghhh bsar gila hotdog2 kat kelantan ni!!!hahahaha..rasa dia cam hotdog biasa je..murah plak tu..seriyal so :p

aku x beli pon air ni..cuma bila tngok air ni teringat ibu..mesti ibu suka air ni..rindu kat rumah lagi!! T_______T

nasi lemak dgn ayam ni..mmg terbaik la..ayam besar punya!baru rm3..ayam dia rasa cam kfc plak tu..yg hok ni 3 riyal..

mknan kat klantan ni suma bsar2..aku beli popiah dia humang aih..penat nak abis kan..hahaha

nasi air..ni mmg fav aku masa kat mtrk dulu..pastu kat kL aku x jmpa dah..skg g klantan balik baru jumpa..org ckp nasi air ni cam bubur..tp aku nak kata lain gak..tak kira!nasi air dan bubur x boleh dibandingkan!titik!

last but not least...nasi kerabu..!dah dtg sini msti la wajib mkn nasi kaabu kan..hehehe..molek arh!

k abis la citer pasal makanan..

part 2 :

kwn2 praktikal suma mmg the bomp gak!
kami praktikal kat sini datang dr 3 institusi pengajian yg berbeza..
mahsa,unisel & acms..
minggu pertama suasana kat sini mmg x brp nak best gak la..
tp bila minggu kedua..masing2 dah kenal rapat..semua pon dah jadi best..
geng2 suma sporting..supervisor physio lagi la best..cool..(ehem ehem..encik latip..sy puji encik ni..nnt bagi sy markah lebih eh :p )
geng2 dr kolej,uni lain suma havoc2 blaka..

gila ramai student

zura,student unisel :)

ni bila semua masih normal..

ni dah x normal lagi dah..hahaha

herry.student acms..mintak dia ajar main guitar..dah abis ajar,dia demo siap nyanyi lagi..clap clap!!

part 3 :

mlm smalam plak,aku,zura,yan,apis & supervisor fisio encik faliq g berbuka sesama kat kB mall..
ktorang berbuka kat rasamas..
baru nak kuar duit,encik faliq dah bayarkan dah..
tq encik faliq :)

yan dan aku

dari kiri : en faliq, zura & apis (aku pon x faham knp tiga2 mereka pandang ke tmpt brlainan :p)

dah lepas berbuka & solat maghrib,kami pon berlegar2 di ruang legar kB mall..
then lpas tu ktorang pon berangkat ke wakaf che yeh..
woohooo..~~!!! best wokeyh..!!
rambang mataku.. *_* (ayah..nak duit lebih puhleezz....T___T )
nasib baik mlm ni aku nak g lagi sana dgn kawan sekola aku..
so aku control la shopping semalam..tp malam ni jgn harap la aku nak control!
ko shopping abis2an mlm ni!huh!






aku beli keychain dgn hiasan hp je mlm smalam..
mlm ni aku nak beli baju & tudung plak!weeeheee..

budak ni yg jual & buat time tu gak..terkagum aku jap..kecik2 dh pndai niaga..

murah je..hehehe

k la..panjang dah post ni..
nnt aku update lagi ye..
daaa ^_^

p/s : bahagia hidup skg ni..xyah nak fkir org lain..fkir diri sndiri & fam je.. :)
MySpace