Saturday, March 20, 2010

physiotherapy course

salam.
haritu aku ada approve satu comment yg bertanyakan aku tentang course yg aku tngah ambk skg ni..
course physiotherapy.
yeah..meh sini aku terangkan sket eh...
uhurm uhurm apa nak cakap eh..
sbg introductionnya,aku adalah seorang pelajar physiotherapy(degree).
sedang dalam tahun yg kedua,semester2..
belajar di MAHSA kolej universiti yg terletak di petaling jaya..
hoho
sebenarnya, jurusan fisioterapi adalah sebuah kursus yg sangat menyeronokkan
tetapi,dr pengalaman aku,untuk masuk ke jurusan ini,
anda haruslah mempunyai semangat dan fokus yg tinggi
kerana course ini adalah bukan satu course yg senang
ianya amat susah..phewww
kalo anda dr matrik,utk masuk ke ipta (ukm & uitm), pointer utk korang msk course ni ialah 3.5+..tp dr apa yg aku tnya kwn2 aku dr ukm..
pointer dorang suma 3.9+..lagi sket nak 4flat..
(patot la aku x dpt msk ukm-fisio lepas abis mtrk)haha
tp dr spm,aku xtau la apa syarat dia kan utk ambk diploma in fisio..
kalo korang nak tau apakah itu physiotherapy silalah tanya encik wikipedia ye..
tp dlm bahasa kasarnya apa yg boleh aku xplain kat sini ialah
physiotherapy ialah sejenis rawatan utk memperbaiki fizikal2 pesakit yg telah teribat..
hah?korang faham x tu?
hahaha
ok la cthnya cam pesakit angin ahmar(stroke) kan..
kalo pegi jumpa doctor,doctor akan bagi ubat la kan..then doctor akan refer patient ke physio..
bila dah smpai physio,apa yg kami akan buat ialah mengajar pesakit utk menggerak2kan badan yg effect..
kami juga akan ajar pesakit utk duduk,berdiri dan sterusnya berjalan..
mcm dulu masa aku kat hKL kan..
aku ada sorang pesakit ni..
pkck ni masa 1st day aku jmpa dia..dia duduk kat katil je..kaki pon dah bengkak..
nak pegi toilet tak larat..then apa yg aku buat ialah ajar dia circulatory exercise..
gerak2 kan foot & wrist..
kemudian aku ajar dia buat beberapa exercise utk kuatkan balik kaki dia yg dah lemah tu..x dilupakan,exercise utk tangan skali..
disebabkan pkck ni dah lama sangat berbaring,dlm paru2 dia ada bnyak kahak..
aku ajar dia buat beberapa breathing exercise & cara yg betol utk batuk supaya kahak dr paru2 tu boleh keluar..
selepas 3 hari,aku pergi ward and jmpa pkck tu balik,
pkck tu dah boleh berjalan spt biasa and akan discharge!
ouhho aku pon seronok la..
tngok pkck tu dr sakit x larat nak bangon,terus dah boleh jalan..
bengkak kat kaki pon dah surut..batok pon sket2 je..
seronok sangat..
ahha..tu br sket..kalo korang masuk course ni,korang g praktikal,jmpa pesakit yg sbenar..baru korang akan rasa apa yg aku rasa..
hehehe
waktu keja pon ikot office hour..
dr 8am-5pm je..
x mcm doctor kan..keja x kira pagi atau malam..
gaji tu aku xtau la..aku x keja lagi..hehe
and apa yg advantage nya ialah korang boleh menolong org2 ramai..
masa aku dr zaman sekola lagi, cita2 aku bila dah dewasa ialah aku nak mnjadi seorang yg berguna dan boleh berbakti kepada anak2 bangsa dan negara..
walaupon aku bukan la seorang tentera, aku rasa dgn mnjadi seorang ahli fisioterapi pon boleh mmbantu anak bangsa aku kan...
and bila aku buat pilihan course dulu,aku fkir aku nak kan kerjaya aku yg boleh membantu ahli keluarga aku..
cthnya mcm if ada ahli keluarga atau kwn2 yg trdkat aku sakit..
sikit sebanyak aku boleh gak bantu dorang kan..
so..kalo korang mcm aku..
meh la join course ni..
and lagi satu..utk course ni,setiap sem korang akan g praktikal..
so korang akan pergi banyak hospital utk ambk pengalaman..
mcm aku..1st sem aku g HKL..sem 2 gi hospital kem tentera terendak,melaka..
sem 3 aku g HKL lagi..and utk sem 4 skg aku ada kat hopital kerajaan melaka..
utk sem yg sterusnya xtau la mana plak aku akan g..
mcm2 kerenah dan ragam pesakit yg kita akan jmpa..

tapi..sblm korang join course ni..
korang kena la pilih ipta/ipts yg bagus..
supaya nnt korang senang dpt keja..course nowadays terlalu bnyak sangat kolej2 yg ada buat kursus fisioterapi ni..
make sure korang pilih kolej yg betol wokeyh :)
line tenet kat sini lmbt la..x mcm kat kL..laju je..
so x bleh aku nak upload photo..
korang kalo nak tngok gmbr2 praktikal atau tntang fisioterapi aku sila la baca post2 yg sblm ni eh..
hehe

p/s : kini berada di GH melaka..hohoho

MySpace

No comments: