Saturday, March 20, 2010

physiotherapy course

salam.
haritu aku ada approve satu comment yg bertanyakan aku tentang course yg aku tngah ambk skg ni..
course physiotherapy.
yeah..meh sini aku terangkan sket eh...
uhurm uhurm apa nak cakap eh..
sbg introductionnya,aku adalah seorang pelajar physiotherapy(degree).
sedang dalam tahun yg kedua,semester2..
belajar di MAHSA kolej universiti yg terletak di petaling jaya..
hoho
sebenarnya, jurusan fisioterapi adalah sebuah kursus yg sangat menyeronokkan
tetapi,dr pengalaman aku,untuk masuk ke jurusan ini,
anda haruslah mempunyai semangat dan fokus yg tinggi
kerana course ini adalah bukan satu course yg senang
ianya amat susah..phewww
kalo anda dr matrik,utk masuk ke ipta (ukm & uitm), pointer utk korang msk course ni ialah 3.5+..tp dr apa yg aku tnya kwn2 aku dr ukm..
pointer dorang suma 3.9+..lagi sket nak 4flat..
(patot la aku x dpt msk ukm-fisio lepas abis mtrk)haha
tp dr spm,aku xtau la apa syarat dia kan utk ambk diploma in fisio..
kalo korang nak tau apakah itu physiotherapy silalah tanya encik wikipedia ye..
tp dlm bahasa kasarnya apa yg boleh aku xplain kat sini ialah
physiotherapy ialah sejenis rawatan utk memperbaiki fizikal2 pesakit yg telah teribat..
hah?korang faham x tu?
hahaha
ok la cthnya cam pesakit angin ahmar(stroke) kan..
kalo pegi jumpa doctor,doctor akan bagi ubat la kan..then doctor akan refer patient ke physio..
bila dah smpai physio,apa yg kami akan buat ialah mengajar pesakit utk menggerak2kan badan yg effect..
kami juga akan ajar pesakit utk duduk,berdiri dan sterusnya berjalan..
mcm dulu masa aku kat hKL kan..
aku ada sorang pesakit ni..
pkck ni masa 1st day aku jmpa dia..dia duduk kat katil je..kaki pon dah bengkak..
nak pegi toilet tak larat..then apa yg aku buat ialah ajar dia circulatory exercise..
gerak2 kan foot & wrist..
kemudian aku ajar dia buat beberapa exercise utk kuatkan balik kaki dia yg dah lemah tu..x dilupakan,exercise utk tangan skali..
disebabkan pkck ni dah lama sangat berbaring,dlm paru2 dia ada bnyak kahak..
aku ajar dia buat beberapa breathing exercise & cara yg betol utk batuk supaya kahak dr paru2 tu boleh keluar..
selepas 3 hari,aku pergi ward and jmpa pkck tu balik,
pkck tu dah boleh berjalan spt biasa and akan discharge!
ouhho aku pon seronok la..
tngok pkck tu dr sakit x larat nak bangon,terus dah boleh jalan..
bengkak kat kaki pon dah surut..batok pon sket2 je..
seronok sangat..
ahha..tu br sket..kalo korang masuk course ni,korang g praktikal,jmpa pesakit yg sbenar..baru korang akan rasa apa yg aku rasa..
hehehe
waktu keja pon ikot office hour..
dr 8am-5pm je..
x mcm doctor kan..keja x kira pagi atau malam..
gaji tu aku xtau la..aku x keja lagi..hehe
and apa yg advantage nya ialah korang boleh menolong org2 ramai..
masa aku dr zaman sekola lagi, cita2 aku bila dah dewasa ialah aku nak mnjadi seorang yg berguna dan boleh berbakti kepada anak2 bangsa dan negara..
walaupon aku bukan la seorang tentera, aku rasa dgn mnjadi seorang ahli fisioterapi pon boleh mmbantu anak bangsa aku kan...
and bila aku buat pilihan course dulu,aku fkir aku nak kan kerjaya aku yg boleh membantu ahli keluarga aku..
cthnya mcm if ada ahli keluarga atau kwn2 yg trdkat aku sakit..
sikit sebanyak aku boleh gak bantu dorang kan..
so..kalo korang mcm aku..
meh la join course ni..
and lagi satu..utk course ni,setiap sem korang akan g praktikal..
so korang akan pergi banyak hospital utk ambk pengalaman..
mcm aku..1st sem aku g HKL..sem 2 gi hospital kem tentera terendak,melaka..
sem 3 aku g HKL lagi..and utk sem 4 skg aku ada kat hopital kerajaan melaka..
utk sem yg sterusnya xtau la mana plak aku akan g..
mcm2 kerenah dan ragam pesakit yg kita akan jmpa..

tapi..sblm korang join course ni..
korang kena la pilih ipta/ipts yg bagus..
supaya nnt korang senang dpt keja..course nowadays terlalu bnyak sangat kolej2 yg ada buat kursus fisioterapi ni..
make sure korang pilih kolej yg betol wokeyh :)
line tenet kat sini lmbt la..x mcm kat kL..laju je..
so x bleh aku nak upload photo..
korang kalo nak tngok gmbr2 praktikal atau tntang fisioterapi aku sila la baca post2 yg sblm ni eh..
hehe

p/s : kini berada di GH melaka..hohoho

MySpace

Thursday, March 11, 2010

sy menaip 30 words dlm seminit.anda bagaimana?

salam.
hah.
aku ada assgnmnt nak kena antar esok
and guest what..aku ada lagi 1000 words utk ditulis..
dah la taip dlm words pon belom sepatah haram
tu la..dok rumah main banyak sangat
asik jenjalan je (and main masak2)
wahahaha
tapi ada aku kesah

td aku saja2 je buat blogwalking..
click sana click sini smbil buat research utk assgnmnt aku..
then trjumpa la satu blog ni..x ingat la apa nama url nya kan..
tp ada buat bnda alah bwh ni la..
then aku pon try la buat..ni la resultnya
anda anda dan anda di luar sana cuba la try buat pulak
wahahahaha

30 perkataan

Speedtest



nah.aku taip 30 patah perkataan dlm seminit
assgnmnt aku kena buat 2000words..
agak2nya dlm masa brp minit eh aku boleh taip 2000words?
wahahahahahahaha
dah dah benti merepek
aku nak g tido
(bukannya nak cntnue buat assg)
ceh...hahaha..lantok..

perasaan ku skg : MySpace

smbil berkata..'assgnmnt damn it'

Monday, March 01, 2010

kontest baju kurung


jln2 kat GB skali ternmpak satu contest yg cambest..
so aku masuk je la :p

syarat2nya ialah : korang tngok la sndiri eh..ni link dia :
http://honeybee-lovely.blogspot.com/2010/02/sticky-mode-2-weeks-contest-baju-kurung.html

utk syrat yg ke5..jwpannya ialah :
saya nak masuk contest ini kerana saya rasa saya cantik pakai baju kurung dan warna yg saya suka ialah pink

syrat yg ke6 tu..saya dah x ingat la mana dpt tau pasal tau contest ni..tp yg pasti dr GB la..hehe

meh ramai2 masuk meh.. ^_^

ni gmbrnya :


sekian terima kasih.

mak..saya nak kawin.

salam..
mak aku kalo baca tajuk post aku utk kali ni..
mesti dia kejar aku satu seksyen 19 pakai hanger ni...
hahahaha
well mama..u x boleh marahkan i..
i umur dah nak 21 lagi beberapa harini..
sbb tu i dah mula gatal2 nak kawin..
hahaha..bengong..
dah dah..
sbnarnya aku nak tulis pasal smlm aku try lagi satu resepi baru..
dulu aku pnah try lasagne kan..
and fam aku suma x pnah mkn dan mereka begitu teruja memakan bahan eksperimen ku itu..
itu dulu..tapi skg lain pula..
aku kat kolej mmg suka sngat makan nasi + telur bistik..
kalo x caya g tnya roomate aku..
mmg ummpph la..
disbbkan kesukaan aku terhadap makanan itu dan kesukaan aku utk memasak,
aku pon g la cari kat tenet camne nak buat telur bistik ni..
jenuh aku xplain kat mak aku apa kebendanya telur bistik ni..
mak aku still x dpt nak byangkan..
maklum la..telur bistik ni bukan makanan fam kami..
aku knal telur bistik ni pon dr roomate aku c mek kelate ni..
tu la..org kata jauh perjalanan luas pemandangan :p
k then aku pon masak la telur bistik ni utk dinner..
huh licin ouh..
mak aku siap nak resepi lagi..
heee heee..silakan silakan..
senang je nak buat dia..
nak aku tulis kat sini ke?
alahai malas la..
korang kalo nak resepi dia sila request ye..
kalo request bnyak nnt aku kongsikan resepi nya
sangat kacang memacang..wink wink *_*
ha..ni gmbr nya >>

abg aku kata kuah dia bnyak sngat..
tp last2 kuah x cukup..ceh..
pandai comment aja..huhuhu

ok done pasal makanan..
skg nak citer pasal cilincal posting (CP) aka practical aku yg pertama ni plak..
cam yg pnah diceritakan sblm ni..
CP aku kat hKL bulan lepas..
and lagi 2 minggu akan datang aku akan berangkat ke melaka pula utk CP yg kedua..
di hosp melaka (GH)
skg aku nak cter pasal posting kat hkL..
perghh bnyak gila cabarannya..
kalo citer kat sini mmg x abis la..
hidup dalam keadaan yg sangat stress..
jerawat suma naik..
tido x cukup..
confident level menurun..
suma ada la..tp demi anda anda dan anda wahai pesakit2 ku..
ku gagahi jua kehidupanku di hKL..
huhuhu
stiap subuh mesti nak nangis dulu kat sejadah..
bila tadah tngan..ya ALLAh..kau kuatkan la aku,kau tabahkan hatiku,imanku utk aku menjalani kehidpan seharianku dihKL utk hari ini dan hari seterusnya..
mesti air mata aku tumpah mncurah2 ke ladang gandum..
begitu la betapa kesengsaraan yg dialami..begitu hebat skali dugaan trsebot..
tp setelah sebulan berada disana..
baru la aku sedar..yg senior2 physio aku di HKL itu men'dera' kami sehebat ini semuanya adalah utk mematangkan dan mmberi pengajaran yg paling susah utk kami dpt di hospital2 lain..
terima kasih datin,terima kasih pn noraini,terima kasih physio2 ku yg lain..
semoga kita x brjumpa di lain kali..
tobat weeiyhhh aku nak g sana lagi..
hahaha
last skali meh le tngok beberapa keping gmbr yg di snap pada last day kami..
muka masing2 mmg happy habis..
hari yg paling bahagia setelah sebulan ditekan.






MySpace