Friday, December 26, 2008

tag pasal kawin?

BAHAYA, SILA PERIKSA ID ANDA. PASTIKAN ANDA MELEBIHI 18 DAN KE ATAS KERANA TEXT2 SETERUSNYA MENGANDUNGI UNSUR2 YANG KURANG SESUAI BAGI PERINGKAT UMUR BAWAHAN.
BAIK JANGAN BACALAH SENANG CITE.


1.How old are you?
- 19

2. Are you single?
- yeap

3. In what age do you think you’ll get married?
- ntah..xtau la..x penah fikir..
tp before 30 la of course


4. Do you think you’ll be marrying the person you are with now??
- siapa yang ada dgn saya sekarang?haha

5. If not, who do you want to marry?
- encik nagase-kun yang boleh berbahasa melayu?hahaha..mengong
kalo boleh saya mahu mr.p... ;p

6. Do you want a garden/beach wedding, or the traditional wedding?
- saya berjiwa traditional

7. Your ideal motif?
- heh?

8. Where do you plan to go on a honeymoon?
- mana2 pon boleh la..alamak seriously aku x pnah fkir la bnda2 kawin ni..
hahaha..tp kalo sarawak pon best gak..urm urm..
haha


9. How many guests do you think you’ll invite?
- kepada semua yg mengenali diri ini
dan kepada semua peminat2..ceh..ikot ayat mawi plak..hahaha

10. Do you want an extravagant wedding or a simple wedding?
- sederhana tapi meriah...haha..cilok ayat siti pulak..huahuahuahua

11. Do you want the traditional vows or something you’d make up on your own??
- apa yang muat la..haihzz...susah gak nak cari yg muat tu..hehe

12. How many layers of cake do you want to have?
- berapa2 pon x kisah..aku x suka makan kek..buat cukup syarat dah ler ;)

13. Do you prefer having your reception at a hotel or at a simple place?
- larh buatpo la nak buat kat hotel2 nun..ni ha kat dpan rumah aku bnyak space ni ha..x elok membazir

14. When do you want to get married, evening or morning?
- alamak..org slalu kawin waktu apa eh?

15. You’d rather have your reception outdoors or indoors?
- outdoors

16. Do you like a grand entrance for your groom?
- urm xtau la..tp kalo boleh nak kawin bawah pedang..alamak..kena cari bakal suami kapten la ni..hahaha

17. Name the song/tune you’d like played at your wedding??
- no comment

18. Do you want a solemn ceremony or a light one?
- jgn tnya lagi la..aku xtau apa nak jwb dah..haha

19. What age do you want to get married?
- cam soalan kat atas tu je?hehe..
ntah la..27 ke..28 ke..lebih kurang camtu la..
aku x suka budak..so x kisah la kawin ke tak..
ngeh3


20. Describe your ideal husband/wife
- faktor kewangan yang kukuh
- tidak akan mudah terpengaruh dgn kata2 org lain
- seorang yang setia & menyayangi sepenuh hati
- xde niat nak kawin lagi..hahahaha
* intan = anti-poligami*
- menerima saya seadanya - kena ingat bahawa saya mmg x pndai masak..
tapi saya akan berusaha utk mempelajarinya slps kawin nnt.. ^-^


21. Do you prefer fine dining or just the normal spoon & fork/knife?
- pakai tangan..ikot adat melayu

22. champagne or red wine?
- bak kata amma..sirap dah la..ingat budget aku besar sngat?
hahaha

23. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
- after the wed

24. Money or household item?
- love & money..haha

25. Who will pay for the bills?
- ur money is mine..my money is mine too..hahaha

26. Are you ready for married life?
- tak arh..nak buatpo kawin cecepat..
hidup ni kan sekali je

27. Will u always be true to your wife/husband
- yeap

28. How many kids do u like?
- sory..i dont like kids

29. A new house for a newly wed or an old one?
- new house..rumah kami itu mesti jaoh dr sebarang gangguan..
rumah kami mesti la jaoh dr rumah family suami & saya..
aman sket..hahaha

30. Will u celebrate silver wedding, gold wedding, or diamond wedding?
- lebih cenderung memilih gold wlaupon nama saya diamond(intan)
hehe


31. What kind of cuisine would u like for ur wedding?
- bila tiba masanya kita bincang eh?
skg biarkan hidup saya berjalan seperti kebiasaannya

32. Will u record ur honeymoon in a cd or dvd?
- haish xyah la
tp pic nya pasti akan di post ke dalam blog
ye dak?hahaha


33. Whose wedding plans would you like to know next???
Choose 5 person.
- helmin lagi..
- elya lagi..
- kyla pon kena gak..haha
- hannan pon sama
- fina kena tag-kawan baru..
yeay!

Tuesday, December 23, 2008

meng tag kan diri


The rules:-Link to your tagger and post these rules. List 8 random facts about yourself and tag 8 people.

1. Nama saya intan
2. Nama penuh saya intan syerlina bt mohd zulkefli
3. Tapi ada ke patut a'a kata nama saya nurul intan..bongek punya a'a..penat je aku kawan dgn ko bertahun2..haha
4. Anak ke2 drpd 3 adik beradik
5. Seorang perempuan dan masih anak gadis..ha3
6. Saya peminat kumpulan TOKIO-jepun
7. Vocalist tokio ialah nagase tomoya
8. Oleh sebab itu, saya juga peminat kipas-susah-mati nagase-kun...wee weee weee

people i want to tag:

1. Amma husna
2. Elya ku
3. Helmin ku
4. Adik hannan ku
5. Sayang(ini nama adik aku ok)
6,7,8. Lu pikir la sendiri ;D

first name:
Intan

name you wish you had:
Intan ku?

*what do people normally call you:
family : angah
kwn2 : intan
shankari : syerlina(hahaha)

birthday:
31 march 1989

birthplace:
Hospital Tengku Ampuan Rahimah,Klang

time of birth:
Ntah..malas nak check

single or taken:
Single but not available ;)

zodiac sign:
Aries
your appearance


h0w tall are you:
158cm

wish you were taller:
xmo ;p
ada sebab tersendiri kenapa saya mahu kekalkan ketinggian saya ini..
heheheheehehe

eye colour:
dari jaoh cam hitam..dari dekat cam coklat

current hair color:
hitam..alhamdulillah..x jadi putih(uban) lagi..hehehe

short or long hair:
x panjang x pendek

ever dye your hair a bizarre color:
uish..haram...

last time you did something dramatic with you hair:
dramatic?heh?hoh?hah?

glasses or contact:
x guna dua2

do you were make up:
depends on mood..tapi eyeliner x boleh tinggal ;)

paint your nails:
kuku saya...suam2 kuku...
huhuhuhu

n a opposite gender

what color eye:
black

what color hair:
black / brown

shy or outgoing:
shy but outgoing..heh?

sexy or cute:
sexy di mataku udeh

serious or fun:
suka orang yg serious..tp dalam masa tertentu dia boleh gembirakan saya..hehe

older or younger than you:
sudah semestinya older..
memandangkan lagi beberapa bulan umur dah nak 20...saya hanya berminat kpd mereka yg berumur 26++...wahh.......

a turn on:
tinggi,berbadan tegap,umur lagi tua,mempunyai pekerjaan yg tetap,baik budi pekerti & bla bla..bnyak lagi ni...

a turn off:
Saya x suka orang yg terlebih romantik..geli je..hahaha
lagi..x suka yg mengongkong-melainkan kalo dah kawin
kalo belom kawin boleh blah..ko bukan laki aku..
mhuahahahahaha

this or that


flowers or chocolates:
chocolate sudah semestinya

pepsi or coke:
dua2 pon layaaan...

rap or rock:
saya suka ballad..tapi tokio adalah kump rock..urm bgaimana ye?

school or work:
school!!!!!!!!!

love or money:
love,money and hot guy...hahahaahaha

movie or music
kedua2nya

country or city:
city

sunny or rainy days:
xtau

friends or family:
kedua2nya lagi..

have you ever

lie:
mestilah!

stole something:
huhu...curi hati pon tak penah tau..

smoked:
urm..no comment ;p

hurt someone close to you:
ada kot..malar rasanya..dah bnyak kali buat dia nangis..
hehehe..sory babe

broke someone's heart:
x penah...malahan...tteett tteett ttteeettt

had you heart broken:
always ;(

wonder what was wrong with you:
selalu...dalam exam...haha

wish you were prince or princess:
yeap..xpecially lepas abis tngok princess hour haritu..haha

like someone who was taken:
xtau la dia taken ke single ;)

shaved your head:
bak kata amma...buang tebiat ke??

used chopstick:
yeap

sang in the mirror to yourself:
selalu je..bukan setakat cermin,hp,mp3,recorder...suma menjadi mangsa..hahaaha

favorites flower:
x suka bunga

candy:
prefer chocolate

song:
1. Forever love : DBSK
2. Timeless : DBSK
3. I'm a fool : OST princess hour
4. Southend : TOKIO
5. Only human - K
ohho..ni suma lagu fav saya...yosh..kan dah kata saya suka ballad!

scent:
sering bertukar2
latest : Loving you ;)

color:
pink,hijau dan biru...
tapi room8 saya kata saya orang jenis orange..
hahaha

movie:
so far..xde lagi movie yg boleh begitu menarik hati ku ini..

singer:
nagase tomoya

junk food:
suma pon layaaaan~~~

website:
intansyerlina.blogspot.com
myspace.com/_intan_

location:
seksyen 19 shah alam selangor malaysia

animal:
kucing

misc

ever cried over someone:
yeap

is there anything you wish you could change about yourself:
berat badan?
haha..yeap..akan berusaha!

do you think you're attractive:
ntah

if you had to choose a fairytale as your life what would you choose:
hang tuah & puteri gunung ledang
sbab hang tuah sngat gagah perkasa..
dan cinta mereka berakhir tanpa perakhiran..
x dapat di kenal pasti hingga kini..
gila anak melayu aku ni..
haha
fairytale ni boleh pakai ke?

Do you play any sports:
skool : kawad
matrik : basketball & badminton
mahsa : undecided..

Monday, December 22, 2008

aKtiviTi cUti sEkolah..yeAh ^-^

ohho pada hari kedua cuti sem ni bapak aku bwak aku & adik aku jejalan utk melengkapkan lagi keseronokan cuti kami..
hehehe..
harini aku & family xcept abang aku telah pon melawat tmpat2 yg menarik utk dilawati di kL ni..
hehe..kalo nak ckp psal shopping mall..
ckp je la mana..suma aku pnah pegi kalo kat kL..
so utk menunjukkan kelainan,kali ni bapak aku bwak kami ke tmpat yg lebih berilmiah dari itu..
so setelah mencapai kata muafakat,kami pon memulakan perjalanan kami ke planetarium negara..
lokasi planetarium ni adalah berdekatan dgn masjid negara,tmn botanikal,muzium negara,taman burung and bla bla bla..
kira mmg pusat pelancongan la kawasan ni..
mmg ramai pelancong tadi..
ada jugak tngah main explorer race..
setelah perjalanan yg berliku(kerana tangga yg bnyak)..kami pon smpai la ke puncak planetarium ni..
tapi apa yg aku nmpak planetarium ni cam dull je..
x cam dulu..meriah sket..
pastu br la aku tau yg tempat pameran dia kebanyakannya tutup..
yg buka hanyalah pameran angkasawan dan tayangan video nya sahaja..
aiseh wrong timing la pulak..
tp xpe..aku still berasa sngat happy kerana dpt melihat bnyak bnyak bnyak sangat pic angkasawan2 msia kita yg di sayangi..
bpk aku mmg saja je bwak adik aku ni..
coz dia ni gila sngat kat muszafar tu..
so aku rasa dia adalah antara org yg bahagia di msia pada hari ini..
dapat aku lihat kepuasan di hatinya ketika kami berangkat pulang utk ke destinasi yg sterusnya..

* adik aku kat depan planetarium..mngadap bangunan2 berhampiran *


* keadaan dlm kapsul dr iss ke bumi tu *


* adik aku dengan 'wajah kesyangan hamba' dia..hahaha *


* kami adik beradik! *


* tmpat tido *


* x sedor umur dah berapa..haha *

ohho selepas itu kami meneruskan perjalanan ke muzium kesenian islam pula..
byaran masuk yg dikenakan ialah rm12 utk org dewasa & rm6 utk student dan pelancong..
memula aku tngok muzium ni..rasa cam "cet,ada org nak masuk ke..ntah2 kita satu family je"
tapi rupa2nya..boleh tahan la rmai gak org yg pegi..
tp pelancong la..hehe
lokasinya betol2 sebelah masjid negara..
bangunan dia mmg cantik..kaya dgn kesenian2 dan ukiran2 bercirikan islam..
di bilik pameran, tidak dibenarkan mengambil gmbar..
tp apa aku kisah..bangunan dia yg kat luar tu pon lawa..
hahahaha

* pintu masuk pon jadi la..la la la~~ *






ohho oleh itu berakhir la pelancongan aku bersama keluarga utk cuti ini..
cuti yang akan datang mungkin penuh dgn kejutan yang lain?
oh hanya tuhan yang tahu..
la la la la~~~

last but not least...
my latest primary pic of ms,fs dan facebook:
^-^

Sunday, December 21, 2008

pEnaNtian saTu pEnyiksAan

yeah dah start cuti..
sepatutnya kalo nak diikotkan jadual aku spatutnya start cuti arini coz semalam still ada klas..
tapi mengikut 'jadual-sukahati-aku'..
aku dah start cuti dr jumaat..
klas jumaat telah dipontengkan oleh aku dengan alasan malas nak blaja TS-review bad mobility..
dan malas nak rosakkan mood cuti aku dgn menghadiri klas mr.patty(nama timang2an utk mr.parthiban-aku yang bagi)..
hehe..sukahati aku la ye kan..
hahahahaha..

yeap kepulangan aku ke shah alam seperti tidak di sambut baik oleh pihak syabas...
pada hari pertama cuti aku
xde air pulak dah..
petang tadi selepas aku melakukan hobi(tido)..
aku bangun utk mandi + solat asar...
tp alangkah terkejutnya bila mak aku kata xdo air..
rumah aku mmg x guna air dr tangki..coz bpk aku dah tutup tangki..
so pengaliran air rumah aku mmg terus menerus dr paip luar..
makanya..
aku pon tunggu dengan agak penuh kesabaran..
mengharapkan supaya kerja2 pembetulan paip air di ciast cepat selesai..
huhuhu..
setelah berjam2 menunggu kepulangan 'encik air' ke rumahku..
ye..sesungguhnya penantian itu satu penyiksaan...
tapi setiap penantian dan usaha(heh?) pasti akan membuahkan hasil..
ngeh3..
dlm around pkol 12.25 am td sedikit demi sedikit paip getah di bilik air mengeluarkan air..
mhuahahaha..
gila arh..
baru dapat mandi..
tetengah malam buta mandi..
haish nasib baik la ada air..
kalo x..mesti x lena tido malam ni..
maklumlah x mandi lagi..

kisah xde air dan x mandi ni mengingatkan aku kisah time zaman matrik dulu..
matrik pahang(kmph) ni mmg la selalu xde air..
especially block aku..
coz block aku ni dia pnya sistem paip dia mmg cam ntah apa2 sket...
selalu bocor..
so selalu la xde air kat block aku..
and budak2 pompuan biasa la..
time2 xde air ni la diorang suka sangat nak basuh baju..
bengkek je aku tngok..
dah la xde air..diorang lagi nak basuh baju..tngok cam aku...
basuh baju hoh..seminggu sekali..
tu pon pkai mesin..hak3..bila sekali basuh baju and sidai kat bilik..
jeng jeng..cam kedai dobi bnyaknya..hak3
ha..berbalik kpd kisah xde air kat mtrk dulu..
hehe..ada satu minggu tu..
paip air kat gambang(kampung berdekatan dgn kmph tu) pecah..
hampir seminggu gak la sematrik kitorang xde air..
termasok la rumah2 lecturer..
ngeh3..
and selamba badak je budak2 mtrk aku gi klas..
and x mandi..hak3
tp....
aku memang menjadikan alasan xde air sebagai penyebab x gi klas..
ye arh..aku dah la satu lecture dgn 'en.p'..
gila ke nak g klas dgn x mandi..
kang kalo lalu sebelah dia dgn haruman yg 3,4 hari ketiadaan air tu..
abis aku..baru nak main2 mata dah kena reject..
hahaha..




kalo x silap aku..masa tu xde air start hari ahad petang,isnin dan selasa..
diorang kata hep nak bagi cuti smpai hujung minggu lagi sekali kalo air still xde smpai hari rabu..
aku pon dah seronok gila..dah berangan nak beli tiket balik shah alam..
sekali..
hari selasa petang dah ada air daaaaa...
jelous betol la..
haha..so hari rabu tu bermula la klas aku seperti biasa..
and dapat la aku jumpa 'en.p' yg telah lama(2 hari) x jumpa itu..
hehe..tu la antara kenangan xde air kat mtrk dulu..
tu belum masok citer camne aku mengangkat air dr tingkat bawah ke bilik aku..
sanggop beli air dr mesin jual air reverse osmosis tu sebab dah x tahan lama x mandi..
hahaha..best best..

yeah yang penting air pon sudah ada...
mandi pon sudah..
so boleh lah masok tido dgn aman dan lena..cam tajuk nama lagu : lena di ulit intan..haha
la la la~~~


p/s 4 imbran : orang dah x busuk lagi dah..
selamat bercuti..jumpa lagi 3 minggu!
yeah~~~

Thursday, December 11, 2008

tiada talian tenet

la la la
rakan..bulan ni aku x bayar tenet kat bilik aku..
so maybe aku pnya post akan dalam masa 2 minggu lagi
yeah..
cuti sem!!
yee peee!
o0o0pss..
bfore tu..
study dulu
daaaa!!!~~

^-^

Tuesday, December 09, 2008

utahime yang terbaik

aku penah tulis sblm ni yg aku baru beli dvd lakonan nagase tomoya yg bertajuk utahime(diva) kan..
aku baru je abis tengok malam tadi..
seriously aku cakap..
ianya satu cerita yang sangat sangat sangat sangat bagus..
bukan kerana sebab pelakon dia adalah idola aku..
tapi kerana plot jalan ceritanya yang sangat bagus..
aku belom penah tngok cerita yg sebagus cerita ni..
spt yg aku kata,aku dah bnyak tengok drama jepon sebelum ni..
antaranya ialah hanakimi,1 litre of tears,hana yori dango 1&2,gokusen 1,2 & 3,GTO,kimi wa petto,my boss my hero,mukodono 2003 dan bnyak lagi..
tapi dalam bnyak2 yg penah aku tengok..ini lah yang terbaik..
aku ni memang jenis yang suka tngok drama @ movie yang x happy ending..
coz aku dah rasa sngat bohsan dgn happy ending..
haha..pelik kan?
dee dee dee..
kalo sblm ni aku suka sangat tengok citer cthnya cam devdas,pearl habour & titanic, 1 litre of tears..
coz suma pon akhirnya hero & heroin dia x bersatu..
yg paling aku suka..devdas la..
coz finally devdas tu mati betol2 dpan rumah taro..
memang menyayat hati..and setiap kali deepavali aku akan tunggu citer ni tayang kat tv ;)
yeap aku mmg suka citer yg type camni..
and setiap kali aku tngok citer yg x happy ending,aku akan rasa sangat puas
tapi aku xtau kenapa dlm bnyak2 citer yang aku tngok..
aku rasa sangat la x puas hati dgn ending citer utahime..
1st time dalam hidup aku bertnyakan soalan.. "KENAPA CITER NI MESTI SAD ENDING??"
bayangkan..
aku abis tengok citer ni malam tadi dalam lebih kurang pkol 2.30 camtu..
but, dalam pkol 3++ aku still x benti nangis lagi bila mengenangkan nasib taro & suzu!!
and pagi tadi aku citer kat adik aku pasal sinopsis citer ni..
aku hampir2 menitiskan air mata bila bercerita!
adik aku pon cam dah pelik dah..
apsal dgn kakak aku ni..cacat ke..
hahaha
daripada 5 bintang,aku bagi 7 bintang utk drama ni..
hahaha..
tp xtau kenapa kat jepon drama ni x mendapat sambutan sangat..
dengar citer pasal dialek tosa yg digunakan dlm citer ni x beberapa dapat difahami oleh penduduk tokyo, kanto dan lain2
and aku tertanya2 kenapa diorang x suka tengok citer yang sebagus ini??
huh!
huaaa~~ rasa cam nangis lagi bila kenangkan nasib taro dan suzu~~~~




sinopsis :
pada tahun 2007, anak lelaki(koizumi akira) kepada diva terkenal di suruh oleh maknya utk menonton movie terakhir di pawagam di daerah kochi..koizumi akira ni mmg seorang anak yg x boleh diharap coz dia mmg hidup bergantung dgn mak dia yg diva tu sehinggakan ditinggalkn oleh tunangnya sendiri.tapi lepas atok dia meninggal,mak dia terus mengundurkan diri dari dunia nyanyian.mak dia soh dia tngok citer yg terakhir ni coz mak dia nak dia menginsafkan diri..and dia pon ikot la ckp mak dia..selepas smpai kat tmpt yg terpencil tu, sedang dia tngok katalog pasal movie yg dia akan tngok tu..tetiba dia dapat melihat dan tetiba dapat masuk ke dunia atoknya..kisah tu agak2 dalam tahun 1950-an..time baru abis zaman perang..ada sorang tentera jepon yg tersesat and tersadai kat tngah2 laut..suzu dan bapanya mengambil lelaki itu dan dijadikan anaknya dan dinamakan Shimanto Taro..taro bila sedar,dia dah hilang daya ingatan and dia x dapat ingat sapa diri dia yg sebenar..masa tu suzu baru berusia 10 thn.taro .selepas 10 thn..taro masih x dapat kembalikan daya ingatan dia.taro bekerja di panggung wayang milik keluarga suzu...and suzu pon dah meningkat dewasa..suzu menaroh perasaan terhadap taro..begitu juga dgn taro.hubungan mereka mmg baik sejak berkenalan..and tiba2..ada sorang perempuan dari tokyo datang ke kampung tu dan mengaku bahawa taro adalah suaminya yang telah hilang ketika peperangan.dia cuba memujuk taro utk mengingat kembali latar belakangnya..tapi taro x dpt ingat apa2..akhirnya dia berputus asa dan kembali ke tokyo..tetapi,ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari..ketika taro hendak menyelamatkan mary(seorang peniaga bar di kampung itu) yang hendak membunuh diri,taro tergelincir ke tengah laut..keesokan harinya taro dijumpai terlantar di tepi laut,tetapi memorinya sebelum peperangan telah kembali..so beliau mengambil keputusan utk balik ke tokyo..dan menipu suzu dan keluarganya bahawa yg dia x ingat apa2 kejadian selama 10 tahun dia berada di kampung itu..tapi hanya kawan baiknya, james, yang tahu sebenarnya ingatan taro sudah pulih dan dia berupaya mengingat kedua2 kejadian,sebelum peperangan dan selama beliau duduk di perkampugan itu..walaupon beliau sangat cinta terhadap suzu,taro mengambil keputusan utk balik ke tokyo utk membela anak perempuan dan isterinya yang telah 10 tahun ditinggalkan..dia kata anak perempuan dia pandai menyanyi dan bercita2 nak jadi penyanyi...so sebagai bapa,dia harus lebih mengutamakan kebahagiaan anaknya berbanding dengan percintaan dia dan suzu..antara ayat yg paling menyentuh perasaan aku ialah :
" pada waktu ini, puteri dalam hidup saya adalah anak perempuan saya..saya harus mengutamakan puteri saya berbanding dgn kisah percintaan saya"
dan kisah antara suzu dan taro berakhir apabila taro pulang ke tokyo...dan cerita ni kembali ke tahun 2007..cucu kepada taro,koizumi akira slps menonton citer ni,dia telah insaf dan bekerja keras utk meneruskan kehidupannya di tokyo..and tau tak,mak akira yang merangkap anak perempuan taro ni mmg bebetol dah jadi penyanyi..bukan setakat penyanyi,tetapi adalah diva..tp setelah bapanya mati,dia dah bersara dr bidang nyanyian..mungkin sbab dia jadi penyanyi selama ni pasal nak balas jasa bapak dia yg telah berkorban utk dia...(aku rasa la..haha)..TAPI,ending dia..rupa2nya,suzu ada sorang cucu perempuan..time akira tngok movie tu..dia tertinggal jam atok dia..and cucu suzu ni yang pulangkan balik jam tu kat akira.yeah..di akhir citer ni..wlaupon atok & nenek mereka x dapat bersatu..jodoh mereka digantikan oleh cucu mereka..betul kata taro, "percintaan yg penuh perasaan cinta,wlaupon tak dpt bersatu skg..pasti akan dapat bersama di kehidupan akan datang.."

utahime chart :




oh sangat sedih
la la la~~
cam nak nangis lagi je neh!!!!
hua~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sunday, December 07, 2008

reunion kami

okie dokie..
di cni ada beberapa keping pic ketika reunion 5 ptra semalam...
klik je kat pic tu..pastu size dia akan jadi size asal
pic yg lain2 ada kat camera apek
;)







Friday, December 05, 2008

yeah jatuh chenta lagi jatuh chenta lagi

walaupon recently kehidupan aku di bebani oleh beban kewangan yg agak membebankan..
ia tetap tidak menghalang minat ku utk terus menonton dan mengumpul vcd2 jepon..
heheh..
yeah..
petang tadi selepas abis klas..
cepat2 makan..and bila keadaan dah reda sket aku pon berangkat pegi ke times square utk mencari vcd my boss my hero yg dipesan oleh adik aku..
dlm pkol 2.30 camtu aku pegi..
dgn keadaan bas yg agak sesak dan conductor bas yg agak kerek tu..
aku memang dah hangin satu badan..
aku rasa cam nak dungu je kepala encik conductor itu..
nasib baik la dah tua..
kalo x..mmg dah kena dgn aku la encik itu..
tapi hati aku di cool kan oleh seorang lagi encik yg baik hati..
hehe..dlm separoh prjlanan dlm bas tu..
agak2 bila dah smpai kat stesen bangsar, ada sorang encik offer aku duduk coz kat tmpat dia berdiri tu ada org turun..
so aku pon dgn rasa penuh gembira menyahut dgn riang ajakan encik itu..
sangat sangat berterima kasih..
kemudian aku menaiki monorel ke jln imbi..
masa dlm monorel tu ada sefamily pelancong duduk depan aku..
kalo di lihat gaya dan warna kulitnya, mngkin mereka adalah pelancong dr timur tengah..
sedang aku asyik melihat gerak-geri dan perihal mereka yg sedang meninjau kiri dan kanan tingkap monorel itu..
mataku bertentang dgn salah sorang anak perempuan mereka..
tetiba dia snyum kat aku..
ah..sngat senang hati..
lantas aku senyum kembali dan mengatakan welcome to msia..
hehe..jeng jeng..nasib baik aku x kuar kan camera aku td..
boleh gak enterframe muka diorang kat blog aku..
yeah selepas beberapa minit..
aku pon smpai di times square..
terus aku mendaki esclator2 yg ada ke tingkat 3..
setelah berpeluh2 mencari vcd my boss my hero...
tiada..
rupanya telah kehabisan stock..ohho
so makanya aku mengambil keputusan utk membeli vcd honey and clover..
coz adik aku ni tersangat la minatnya kat toma ikuta..
so dia layan je la kalo aku beli vcd yg ada toma ikuta..
hehe..
and yg x bestnya comp adik aku ni fashion lama punya..
x blh nak play dvd..penat aku cari vcd..
nasib baik jumpa..
and jeng jeng jeng
punya mencari mencari mencari dan cari lagi..
akhirnya aku jumpa dvd utahime!!!!
yeah yeah yeah!
seriously aku dah lama memendam perasaan nak beli dvd ni
nagase-kun sangat ensem
yeah yeah
tapi yg x bestnya dlm citer ni dia berlakon dgn gf dia..
mnyampah plak aku tngok gf dia..
sebok je..
hakhakhakhak..
jelous yang sangat la tak berasasnya...
hahahaha



lihat lihat..dvd yg telah di beli..semua pon lakonan nagase-kun
nagase-kun = ikamen!
^-^

Monday, December 01, 2008

mAri mEnGuRut bErsAma iNtan

ohho..
harini hari isnin..rasa cam skjap sangat weekend berlalu..x abis lagi nak berpoya2
di rumah..dah kena balik mahsa..
so..
cam biasa...arini aku meneruskan pengajianku yang semakin hari semakin payah ini..
memula aku ingat aku masuk physiotherapy ni senang sket la kot blajanya..
sekali bila aku dah masok..especially bila dah sem 2 ni..
aku dah mula nmpak betapa susahnya course ni..
and yang paling aku takuti ialah practical aku march thn dpan..
next clinical placement(cp) ktorang akan diberikan tugasan masing2..and perlu buat sndiri treatment kpd patient tanpa bantuan dr physiotherapist yg bertauliah..
arrggh..aku sndiri x dpt bayangkan camne la aku akan buat treatment..
huh..nmpaknya terpaksa la aku hafal suma nama penyakit2,condition penyakit tu and treatment yg patut diberi for every particular diseases....
nmpaknya terpaksa berusah keras sblm 16 march ni..

ohho..so arini jadual aku mmg best..
aku blaja bnyak bnda yg baru harini..
klas pagi tadi lecture tentang penggunaan hydrotherapy treatment..
selalunya hydrotherapy ni digunakan utk stroke patient, muscle stiffness & weaker , dan lain2..
sebab air mempunyai daya tujah yg boleh menguatkan muscle2 bila buat treatment (xpecially xcercise cam berjalan @ mengangkat berat (heh?aku xtau nak buat ayat..hehe) dalam air.
aku nak xplain pjg2 pon x blh sngat..belom bukak buku lagi..
biasa la..lecturer ajar sket je..lain cr sndiri..ceh..
slalunya air yg digunakan dlm kolam hydrotherapy ni bersuhu dalam 26-33 darjah celcius..
ni krn mahu mengekalkan suhu air yg hampir sama dgn suhu badan...
air yang suam juga dapat melembutkan muscle so that lebih senang utk membuat pergerakan dan seterusnya dpt memulihkan ke-stiffness-an(hoh?) muscle2..
so di bawah ni adalah pic2 kolam hydrotherapy..
stakat ni yg aku pnah jumpa kolam ni adalah di hkL...
tp aku rasa maybe hospital lain pon ada rasanya..
huh..x sabar aku nak masuk kolam neh!
dngar citer nnt mmg ada sesi practical dalam kolam..
tp xtau bila la..yeay!


hkL punya hydrotherapy pool


jeng jeng..ni time aku practical kat hkL beberapa bulan lepas


lastly : jenis2 penyakit yg boleh dirawat menggunakan hydrotherapy




next, utk kelas t/hari tadi aku blaja tentang cara2 massage orang..
dee dee dee..kelas yang amat menyeronokkan..
aku sebelum ni mmg x penah mengurut atau diurut(oleh pengurut profesional)..
so bagi aku blaja mengurut adalah sesuatu yg amat menyeronokkan..
yelah..coz aku tngok dlm family aku cam xde sorang pon yg mahir mengurut..
so mngkin lepas ni aku boleh bagi urutan kpd ahli keluarga aku..
hehe..xpon bukak kedai urut ke..hahaha..meperek..
urut ni dalam bahasa gempak dia adalah 'soft tissue manipulation'..
hehehe..massage ni ada 4 jenis
1. effluerange/stroking 3. friction manipulation
2. petrisage 4. percussive manipulation

utk effluerange massage ia adalah sejenis teknik urutan menggunakan keseluruhan ibu jari dan jari kedua(index finger)..
dan urutan dimulakan dr bhg bawah kemudian ke bawah..
spt yg ditunjukkan dlm pic di bawah :
pic bawah ni pulak adalah teknik urutan petrisage..cth urutan ni adalah seperti neading, picking up & rolling..tp arini aku blaja satu je..aku blaja neading je..urutan ni dibuat dalam bulatan..maksudnya,urutan tu dlm bentuk bulatan la..hehe..susah gak..pasal tangan kiri mesti clock wise,tp tangan kanan anti-clock wise..baru2 aku buat agak kelam kabut la..tp akhirnya aku dah biasa..hehe

and lastly aku belaja td adalah urutan stroking..urutan ni hanya menggunakan hujung2 jari sahaja utk mengurut..urutan ni amatlah berkesan kepada mereka yg mempunyai insomnia..yeap..sangat berkesan!model kitorang tadi hampir tido..hahaha..tp sory xde gmbar..x dpt cr pulak..
suma picture2 dlm blog ni di ambil dr http://www.gilbertguide.com/2008/01/22/massage-therapy-techniques/
tapi segala maklumat2 tu di ambil dr buku nota shamala(aku x salin dlm klas..nak consentrate la kononnya) dan mulut serta teknik dr mr.perumal..hehe ;)

oh last but not least..terima kasih kepada mek na(diyana) kerana menyediakan sarapan pagi utk aku pada jumaat lepas..
love u babe!
menu sarapan jumaat lepas :
roti telur & telur goreng


p/s : harap dpt menjadi ahli fisioterapy yang bagus pada suatu hari nanti..gambateh! ;)