Monday, February 18, 2013

convocation to the 2AM to the bang nuar

Salam readers.
Hey berjumpa juga kita akhirnya.
Bukan menghilang. tapi heyya kak non sangat bz sejak bekerjaya ini
ihiks.

Last post ialah pada September 2012.
Lihatlah dunia betapa lamanya daku meninggalkan anda semua.
Sejak mendapat telefon pintar ikhsan abangku yang kacak lagi bergaya sejak ketiadaan rambut afronya itu,
aku makin malas nak update blog.
Sebab selalunya kat blog aku akan update kedai makanan atau makanan yang best2 aku pergi.
Tapi sejak ada instagram dan foursquare ni cam easy weasy bebeh. semua pn boleh diupdate di situ.
So yeah. alasan tetap alasan.
haha.

Hari ini, 17 Februari 2013.
Selamat menjejakkan kaki ke tahun 2013 para pembaca.

Sepanjang tahun 2012 begitu banyak perkara yang terjadi.
Hidup ibarat roda. adakala kita bersedih. adakala kita gembira.
Selepas hujan yang lebat pasti ada mentari menyinari.
Cewah tengok ayat power pulak sejak makin tua ni.

Saat yang paling diingati pada tahun 2012 ialah bergelar seorang graduan.
Alhamdulillah, akhirnya setelah 4 tahun, aku berjaya menghabiskan pelajaran dan bergelar seorang graduan ijazah sarjana muda (kepujian) in Physiotherapy Science.
Segala penat lelah, tangisan dan ketawa selama 4 tahun terbayar bila melihat kedua ibu bapa aku tersenyum bangga tatkala melihat anak perempuannya menyarung jubah konvokesyen.
Tiada apa yang aku inginkan sepanjang 24 tahun aku hidup di muka bumi ini selain menggembirakan dan membanggakan kedua orang tua ku.


Last day pakai uniform


Jangan ingat kehidupan selepas graduasi sangat menyeronokkan.
Lama gak aku menjadi penganggur.
Pergi interview berduyun-duyun. tapi satu pun tak dapat.
Alasannya hanya mereka yang sama industri mungkin faham. itu pun mungkin lah.
Di saat menganggur macam-macam aku buat.
Segala mv dan aktiviti super junior dan runningman di update.haha.
Setiap hari rasa murung sebab tengok kawan-kawan sekeliling bercerita keseronokan berkerja.
Siapa kata hidup penganggur tu best? Stress tau tak stressss!

Tapi bersyukur, bulan November aku dapat kerja sebagai physiotherapist di Irehab.
Terima kasih bos sebab ambik saya bekerja. Saya janji akan bekerja sehabis rajin.kekeke.
Dengan penerimaan bekerja, kehidupan stress pun berlalu.
Ha ok start dari sini penulisan pun dah jadi semakin berseri tidak seserius seperti di atas.

Jeng jeng jeng.

Bulan pertama bekerja, syukur lagi sekali terhadap Allah s.w.t di atas rezeki yang dikurniakan.
Aku mampu untuk membeli sebuah kereta. Harta pertama.
Sejak dari kecil, ibu dan ayah meman tak pernah manjakan kami dengan kemewahan.
Jika nak sesuatu, usaha sampai dapat. baru lah kita tahu macam mana susah ayah mencari rezeki di luar sana.
Nak baju, seluar, handbag, tudung, etc? Sila bekerja, dapat gaji beli sendiri.
Nak telefon bimbit? Sila bekerja, dapat gaji beli sendiri.
Nak belajar memandu? Sila bekerja, dapat gaji bayar sendiri.
Nak tab?iphone?ipad? Sila bekerja, dapat gaji beli sendiri.
Begitu juga dengan kereta. Nak kereta? Sila bekerja, dapat gaji bayar sendiri.
Se sen duit pun mereka tidak akan keluar utk bayar duit downpayment kereta.
Mujur ada skim siswazah. ohh i lebiu my goldy kekeke chomelnyeww

Ok sekarang dah ada gaji.
Makanya jom la kita enjoiceeee yipppeeee!

Pertama!
Makan dan shopping!

Kedua!
Pergi konsert kpop!

Selain super junior, aku minat 2AM.
2AM mungkin tak main stream utk mereka yg masih segar dalam arena kekepopan.
Mereka ni group idol yang mainly nyanyi lagu ballad.
Biasa lah nyah. i kan jiwang lagi gemar bermain perasaan.hikss.
Ok Changmin depan mata magaddd magaddddd
Detik paling magaddd ialah dorang nyayi lagu malay ' Bila terasa rindu'
Rasa cam nak naik atas pentas culik Changmin balik je. kekeke. grrrr


Ok sebenarnya mood menulis mencanak-canak naik sebab cerita di bawah ini.

Semalam, 16hb Februari 2013.
Kita pergi tengok konsert bang nuar kita. hikkkssss! *tekup muka pakai bantal tanda malu*
Ok jap mana gambar mana gambarrrr!


Kalau yang rapat dengan aku, atau followers twitter aku pasti tahu betapa aku menggilai bang nuar.
Kalau family mesti tau betapa dari sekolah aku akan ternganga melihat bang nuar di tv.
Bang nuar ni asal dari Shah Alam. ok orang kampung kita la kikiki.
Rumah dia dulu kat Seksyen 19. Sebelah je sekola rendah kita.
Dari darjah satu selalu beli aiskerim Malaysia area rumah bang nuar dan akan lalu depan rumah parent dia dengan harapan satu hari bang nuar keluar la dari rumah.
Tapi hampa nyah. dah umur 24 baru dapat jumpa bang nuar depan mata.
Tu pun bukan kat depan rumah. Tapi kat konsert kekeke.
Korang tengok. dari darjah satu taste dah tinggi. ok dengan kata lain, gatal dengan bang nuar.hikss.
Masa tu kita sekola rendah lagi tau bang nuar, kita tengok movie bang nuar berlakon dgn amy mastura tu.
Walaupun kita cam tak faham apa motif citer tu tapi kita tengok gak sebab, yelah. nak nganga tengok kekacakkan bang nuar.
Hurm kemuncaknya kita minat bang nuar tu ialah bila masa tu kita form 4 tau bang nuar. Bang nuar menang banyak award kat AIM. pastu kan bang nuar buat mv semua untukmu tu utk penghargaan peminat2 bang nuar. Ish kacaknya kita suka tau rambut bang nuar panjang camtu. gggrrr
Pastu bapak kita selalu cakap bang nuar sembahyang jumaat kat masjid huda yang belakang rumah kita.
Kita selalu tengok dari tingkap bilik kita sambil buat tangan bentuk teropong dengan harapan bang nuar lalu la tepi rumah kita, kita nak tengok bang nuarrr.
Hurm hampa lagi.
Sampai la haritu 12 Dis 2012 keluar tiket konsert bang nuar.
Kita mintak balik awal dengan Sir Jeffrey sebab kita nak pergi beli tiket konsert bang nuar.
Hurm tapi tu la, duit kita dah abis aritu beli tiket konsert korea. So kita mampu beli yang paling murah jer.
Hurm rasa cam nak nyanyi lagu Cinta Dalam Hati by Ungu pula utk bang nuar.
Tapi takpe lah bang nuar, saya tetap masih berharap suatu hari nanti kita akan terjumpa dalam lif lalu bang nuar jatuh hati pada saya.
Romantik tak saya, bang nuar? hikkkss

Eh apa ni. kita sebenarnya nak citer konsert.
Ni pergi citer kisah sendu kita dgn bang nuar pula.
Ok konsert dia sangat hebatttt, fantastic, memukau, dan yang paling penting, kacak.
Korang nak tau cmne konsert dia nnt korang beli lah dvd konsert tu.
Penat tau kita nak citer kan bang nuar,kan.





Ok last word untuk bang nuar.
Bang nuar, saya bujang lagi.

Hik Hik Hik.

K till next post.
Daaaaa!

Semestinya esok tiada lah monday blues. kerna bang nuar di sisi. hikss

P/s: Aku taip panjang gila.Aku sendiri pun kagum kalau korang baca smpai abis haha!

Sunday, September 23, 2012

seminggu yang sweet

Salam readers..
apa khabar semuanya pun?
sihat lah hendaknya ye semua..
ha amacam, dari title je dah tau post kalini yang sweet sweet je
hikss

actually ahdik2 ahnyah2 ahlong2 semua, ahkak nak citer pasal sorang ahsepupu ahkak yang sweet ni..
izzati nama dia. nama glemer untuk femili ialah ati.
tapi bila dia dah mula berhijrah jauh dari kelompok keluarga, dia dah tukar nama dia kepada iza.
hish geli geleman ahkak.
sweetnyeww. hikss

seminggu sebelum aku berkonvo, si ati ni datang dari melaka..
duduk tinggal kat rumah kami sebab nak temankan aku pegi rehersal dan shopping. ehmergerdd sweetnyeww lagi sekali.
padahal kau ingat aku tak tahu ke ati bahwe kau sebenarnya ada matlamat lain?
haha! tapi kasihan hajat ati tak berkesampaian.
next time wokeyh dear ;)

first day dia sampai sini je kami dah mula berkomplot untuk mengenakan paksu dan maksu kesayangan kami..
setelah berjaya memujuk rayu mereka, paksu dan maksu dengan paksa rela membawa kami ke i-city.
chomel je anak2 buah dah umur 23 dan 21 still paksu maksu bawah jenjalan.
ye anak buah jer yg chomel.
dan bukan setakat itu sahaje, kami juga dibekalkan duit belanja oleh nenda kesayangan kami untuk kami menaiki apa sahaja alat-alat mainan gondola gondola kuda ku lari gagah berani semua boleh.
ishh nenda kami pun sweet juger

bayaran masuk i-city shah alam ni ialah rm10.
yang benda pusing-pusing tu eyes of i-city (pepandai bagi nama) tu kena bayar rm5/head
mary go round kekuda ku pusing gagah berani tu pun bayar rm 5/head gak.
kalo takde head mungkin dpt discount 50% kot?
ok intan tak lawak.

sweet sweet

benda eyes of i-city yada yada ni nampak memula cam alahh lopek lah rendah sangat pusingnya..
sekali bila dah naik
"ehmergerdd kuajoo apsal benda alah ni gerak lebih slow dari siput wei gayat weii pfftt pfftt ati ko jangan gerak nnt gondola senget yada yada" (intan dan ati, 2012).




satu bandar anggerik boleh nampak

pastu dengan muka tak malu naik kuda plak.



pengembaraan hari pertama, tamat..

ati sebagai pembaca setia blog ini (cewah) memang merequest secara peribadi lagi sweet untuk aku membawa dia ke tempat2 makan yang selalu aku kongsikan dalam blog.
haha. beres. zzasss!

pertama! dubu-dubu toppokki (Link review)
beres pertama!



kedua!
sg wang teppanyaki! beres yang kedua!




yummeh yang teramat sangat

oleh kerana tidak mahu anda semua terliur dengan gambar makanan yang berterusan..
marilah ahkak senaraikan je..
apa yang penting ati dapat rasa semua makanan retis warga kota raya seperti macaroon, takoyaki, chatime, chef tony's popcorn yang terbaik di alam semesta, kitkat japan tiramisu dan pelbagai lagi makanan yang menggemukkan.
untung ati ada cousin sweet cam ahkak ni tau.
hikss

k la sampai di sini sahaja lah cerita utk kali ini..
tenkiu ati sebab seminggu berkampung di shah alam kita beronggeng ronggengan.
dah 3 hari kita tak berwhatsapp. ishh rindu ittew

till next post.
daaa!

gambar kenangan haha!

 p/s: sory ati, convo ko aku tak dapat datang sebab nak pegi audition pengacara nona. ahahahaha!

Monday, July 23, 2012

engagement

Salam readers

ha jeng jeng
engagement?
cuak kejap semua para peminat kiter. hiks.

ohh selamat menyambut ramadhan kepada semua readers yang beragama islam..
semoga ramadhan kali ini lebih baik dari tahun yang sebelumnya, insyallah..

actually entry ni nak citer pasal majlis pertunangan sepupu kesayangan ku yang seorang ini.
nabiha namanya..
okay say hie to nabiha. hie nabiha *lambai2 tangan*

dah apa masalah gedik gila entry ni kan.
ha untuk pengetahuan readers, biha ni bertunang bulan 5 haritu..
jadah bedah perkasamkan entry ini selama 2 bulan.

alrite mari lah kita ke sari berita utama.
pada 5 May 2012, berlangsung lah majlis pertunangan biha ni di rumah nenek kami di meru, klang..
meriah lah tak terkira. satu kampung di jemputnya..
al maklum lah cucu pertama bertunang..
saudara mara dari serata pelusuk malaysia dan juga di serata dunia juga turut diundang.
undang je la.datang nya tak tau la he he.

Biha ni sebaya dengan aku..kira 23 tahun la.
ye masih muda remaja aww aww
biha ni sepupu belah mak..and belah mak ni kami sepupu perempuan ada 4 orang je..
yang selebihnya yang beratus ribu tu semua cucu lelaki..
cucu sulung perempuan aku lah *ehem* then baru lah biha,then adik aku and last sekali si icha comel lote yang umur 3,4 tahun baru..
aku dan biha ni jarak umur beberapa bulan je..
so dari kecil sampai ke besar memang rapat lah..
kecik2 main masak2 sesama..bila datang berbuka puasa rumah nenek,ibu ayah pegi sembahyang terawikh and kitorang plak main bunga api dan mercun kat depan rumah..
ingat lagi dulu masa nak main bunga api, biha suruh aku ambik mancis kat nenek..
nak nyalakan lilin lah sebab naik main bunga api..tapi dia malas nak dengar nenek bebel,dia suruh aku yang pegi mintak..tapi dia pesan..
'intan pegi mntak mancis kat nenek.tapi jangan cakap aku yang mintak.cakap ko yang nak'
cis sungguh pandai dia mempermainkan aku. cis dan cis lagi.

majlis bertunangnya si biha ini aku baru je abis belaja..
tak sempat nak buat baju baru..terpaksa lah pakai baju lama..ish sedihnyeww
tapi takpe lah kiah, nanti ko kawin aku pakai baju pung pang pung pang mengerlip kerlipan angkasa bagi satu meru nampak ye. hikss

bersama tunangan orang
sebagai seorang sepupu yang setia, aku orang yang paling awal lah datang..
ingat kekonon nak tolong touch up2 make up bakal tunang orang ni..
last2 dia yang mekap aku balik.kelass kau jah.

hantaran pihak perempuan

biha

hantaran yang paling menarik.kekeke

kanan: nenek ku sayang, biha, bonda biha aka makteh ku

aku dan saadah blogger femes

tahniah cousy!
tak sabar nak jadi pengapit tahun depan aww aww

makanya kesinambungan dari majlis pertunangan tersebut..
kami berempat iaitu aku, biha dan tunangnya zul, serta saadah (Link) kawan kami telah keluar dinner bersama2..
yelah kira dinner sebelum dia bergelar bini orang la kan..
atau lebih mesra majlis makan malam bual mesra la..
ye majlis 4 orang je. ada apa kedehal.
majlis ini berlangsung dengan begitu meriah di seoul garden, setia alam city mall..
disebabkan makanan yang mahal jadah di sana (rm48 seorang lepas dah campur tax) makanya kami makan dengan begitu rakus dan sampai perut hampir mahu meletus..
siap tapau bawak balik lagi..
tobat nyah aku taknak makan sini lagi. untuk buffet yang macam ni rasanya lagi banyak tempat yang best and murah ada kat area shah alam and kL..

tadaaa! okeh ini lah pasangannya :D

bersama blogger femes lagi, saadah

blerp blerp blerp

fokus dihadapan ye bukan di belakang

so sampai di sini saja lah entry untuk kali ini..
bila free update lagi..

till next post.
daaaa!

selamat berpuasa! ^_^